Kerstboom wordt al massaal gezet: welke soort houdt het vol tot Driekoningen? En hoe hou je hem vers? 

Door de coronacrisis zetten veel mensen vroeger dan anders hun kerstboom. Nu al kan je er volop kopen en door de ramen zie je al geregeld een versierd exemplaar staan. Maar hoe vroeger je een (echte) kerstboom zet, hoe langer hij het moet volhouden. Welke boom is daar het meest geschikt voor? "De inspecteur" op Radio 2 zocht het uit.

Volgens Koen Es van de Plantentuin in Meise is er een groot verschil tussen de vele bomen die je in de handel kan vinden. Je hebt niet enkel de keuze tussen verschillende soorten, maar ook tussen een boom met of zonder kluit. Hoe voorkom je dat je de komende weken constant afgevallen naalden moet opruimen en je eindigt met wat kale takken op Kerstdag?

Voor welke boom kies je?

De klassieke fijnspar is misschien wel de goedkoopste in zijn soort, maar is ook wel de boom die het snelst z'n naalden verliest. "Wie lang van z'n boom wil genieten kiest beter niet voor de fijnspar, en al zeker niet voor een exemplaar dat afgezaagd werd", zegt Koen Es. "Als je hem koopt met kluit zal hij wel iets langer fris blijven, maar nog beter is een exemplaar dat opgekweekt is in een pot. Die hebben een betere kluit."

Bij de uitgestoken bomen met kluit worden de grote wortels tijdens het rooien beschadigd. Maar ze hebben vaak ook niet genoeg kleine bijwortels, waardoor de bomen niet genoeg water kunnen opnemen. Heel vaak zijn de kluiten ook gewoon te klein.

En dan heb je ook nog de Nordmann en Fraserspar. Deze 2 soorten zijn al enkele jaren flink in opmars. Je kunt ze intussen ook overal vinden. "Ze zijn iets duurder maar hebben ook het voordeel dat hun naalden niet afvallen. Zowel exemplaren met als zonder kluit hebben dat voordeel. Bovendien prikken ze niet."

Drie tips om de juiste boom te kiezen

  1. Schud de boom: Hoe langer de boom al in het tuincentrum staat, hoe minder lang jij ervan kan genieten. Test daarom de 'versheid' van de boom wanneer je je keuze maakt. Til de boom even op aan de stam en laat hem op de grond neerploffen. Liggen er naalden op de grond? Dan loop je beter door naar de volgende boom in de rij.
  2. Buig de naalden: Breken ze af? Dan is de boom niet meer zo gezond. 
  3. Kijk naar de houtdoorsnede bij een boom die afgezaagd is: Bij een vers gezaagde boom is het hout nog mooi wit, zoals het wit van een banaan. Bij bomen die al wat ouder zijn, is de kleur meer geel.

Hoe moet je ze onderhouden?

Bomen met kluit geef je iedere week zo'n liter water, want via hun naalden verdampt er heel wat vocht. Zorg er voor dat de kluit of pot dus vochtig blijft. Maar je geeft best ook niet te veel water, want daar kan de boom ook niet tegen.

Ook bomen zonder kluit hebben water nodig. Daarom zaag je best onderaan een centimeter van je boom af voor je hem binnen zet. Net zoals bij snijbloemen dus, zodat ze beter water kunnen opnemen. Kies voor een staander die het mogelijk maakt dat de boom water kan opnemen. De typische houten staanders zijn dus af te raden. “Een heel droge kerstboom is trouwens een gigantisch brandgevaar."

Waar zet je je kerstboom het beste?

Laat je boom acclimatiseren. “Zet ‘m bijvoorbeeld een paar dagen in de garage voor je hem in de living zet.” Houd hem ook zo ver mogelijk van warmtebronnen. Een tochtige plek is ook geen goed idee. Daar gaat je kerstboom sneller vocht verliezen en dus ook sneller uitdrogen.

Meest gelezen