Forrest Anderson

Windows wordt 35 jaar: hoe een simpel computerprogramma onze wereld veranderde

Windows, het besturingssysteem van Microsoft, bestaat deze maand 35 jaar. Net zoals de Macintosh-computer van Apple, kreeg je schermpjes te zien die je moest bedienen met een computermuis. Ooit stonden mensen in de rij om het softwarepakket op een diskette te kopen, nu download je Windows 10 gewoon van het internet. Aan de hand van 8 foto's en fragmenten leiden we je doorheen de geschiedenis van het besturingssysteem dat de meesten onder ons gebruiken.

Apple was de eerste

Apple lanceert in 1984 met zijn Macintosh als eerste een populaire computer met een muis en grafisch scherm. Maar Microsoft-oprichter Bill Gates brengt het bij het brede publiek omdat hij zijn software aan verschillende producenten verkoopt. Zowel Apple als Microsoft halen echter hun mosterd bij Xerox, die met de Star in 1981 een computer uitbrengt met zogenaamde "vensters". Apple zweert tot op vandaag nog bij zijn eigen systeem. Dat luidt het begin in van een lange rivaliteit tussen Microsoft en Apple. Pittig detail: Gates heeft eerst software ontwikkeld voor Apple, nadien kiest hij om zijn eigen weg in te slaan.

Bekijk: De jonge Bill Gates ontwikkelde software voor Apple. Hier promoot hij de Macintosh (het toestel achter hem) van Apple: 

(Lees voort onder de video)

MS-DOS was voorloper

MS-DOS (Microsoft Disk Operating System, red.) die in het begin QDOS heet, is een systeem dat door computeringenieur Tim Paterson wordt ontwikkeld. Bill Gates koopt de software van hem over en geeft het een andere naam: MS-DOS. Bij dat systeem moet je aan de computer al typend vragen welke programma's je wil openen. 

Zoals deze foto laat zien moet je zogenaamde commando's op een zwart scherm typen:

Daar zijn de vensters of 'windows'

De eerste versie van de Windows, versie 1.0, komt uit in 1985. Dat systeem introduceert, net zoals bij Apple, kleine vensters of 'windows' die je met een muis kunt openen om erin te werken. Door in zee te gaan met IBM, dat toen de computermarkt domineerde, profileert Microsoft zich als echt softwarebedrijf. Later zouden andere computerbouwers bij Gates komen aankloppen. 

Zo zag de eerste versie van het Windows-besturingssysteem eruit in 1985:

De hype kent zijn hoogtepunt met Windows 95

Microsoft bereikt zijn hoogtepunt in 1995 wanneer het Windows 95 lanceert. Dat besturingssysteem introduceert de startknop en de taakbalk die onderaan op het computerscherm verschijnt. Daarnaast kan je ook op het internet surfen met de eerste versie van Internet Explorer.

Zoals je hieronder kan zien, kon je met Internet Explorer surfen op het internet. Al was dat toen heel beperkt:

Bij de lancering van Windows 95 wordt "Start me up" van The Rolling Stones gebruikt. Iedereen herinnert zich hoe Bill Gates en Steve Balmer, die later 14 jaar lang CEO van Microsoft zal worden, met veel enthousiasme op het podium dansen.

Bekijk: Tijdens de lancering dansen Bill Gates en een aantal topmensen van Microsoft op de tonen van de Rolling Stones: 

(Lees verder onder de video)

Er wordt zo hard uitgekeken naar Windows 95 dat mensen uren staan aan te schuiven om een exemplaar te bemachtigen. Toen kostte het softwarepakket van Windows 210 dollar. 

De foto hieronder toont hoe honderden mensen in New York staan aan te schuiven om een exemplaar van Windows 95 te bemachtigen:

© Allan Tannenbaum/Polaris

Windows XP bouwt verder op het succes

Windows XP wordt gelanceerd in 2001 en bouwt verder op het succes van vorige versies: Windows 98, de minder populaire Windows Millenium-versie (omdat die  heel onstabiel was) en Windows 2000. XP wordt gretig gebruikt door bedrijven en gezinnen. Bedrijven nemen pakketten met Word, Excel en e-mailsoftware Outlook, terwijl gezinnen voor een 'Home'-versie kunnen kiezen. De populariteit van Windows is enorm: bijna 90 procent van de computers draait op één van de versies van het besturingssysteem.

De foto hieronder toont het bureaublad van Windows XP met de bekende heuvel:

Bliss, de achtergrondfoto van Windows XP is ondertussen iconisch geworden. Charles O'Rear, die voordien als fotograaf voor National Geographic werkte, nam de foto tijdens een wandeling in het wijngebied Los Carneros in Californië.

Windows 8: Waar is de startknop?

In 2012 lanceert Microsoft Windows 8, die komt na Windows Vista en Windows 7. Wat meteen opvalt in deze versie is dat de beroemde start-knop verdwenen is.

De foto hieronder toont Windows 8 met zijn bekende Metro-stijl.

Met Windows 8 maakt Microsoft net als bij XP een nieuwe stijlbreuk en kiest het voor een radicaal nieuw design. De Metro-stijl doet denken aan het scherm van de smartphone of tablet: je opent een applicatie door op een groot vak te klikken.

Windows 10: alles gebeurt online

In 2015 lanceert Microsoft Windows 10, het besturingssysteem dat vandaag nog wordt gebruikt. De startknop en klassieke bureaublad komen na heel veel kritiek terug. Daarnaast kan je in deze versie gerichter op zoek gaan naar documenten die ergens op jouw harde schijf staan. 

Tegenwoordig staan de mensen niet meer aan te schuiven voor een nieuwe versie, Windows 10 kan je gewoon van het internet downloaden. Microsoft krijgt ook steeds meer concurrentie van Apple en Google. Die laatste heeft met zijn Chrome OS zijn eigen besturingssysteem voor laptops. 

Zoals je hieronder kan zien keren de startknop en taakbalk terug bij Windows 10:

Meest gelezen