Archieffoto

Zaakvoerder transportbedrijf Krismar uit Wingene krijgt 3 jaar cel na dood 2 Poolse werknemers

De zaakvoerder van een transportbedrijf uit Wingene moet 3 jaar naar de gevangenis, waarvan 1 jaar effectief, omdat hij Poolse arbeiders uitbuitte. Bij een brand 's nachts in zijn bedrijf kwamen 2 jonge Polen om die er verbleven. Achteraf bleken ze er in zeer slechte omstandigheden te wonen.

Een allesverwoestende brand legde in de nacht van 31 maart op 1 april 2012 een loods in de as langs de Schaapsdreef in Wingene. Bij aankomst van de brandweer waren al 7 Polen kunnen ontsnappen. Ze verklaarden dat er nog 2 landgenoten binnen lagen te slapen toen de brand uitbrak. Bij het doorzoeken van de loods trof de brandweer de levenloze lichamen aan van Pawel Lewecki (27) en Marcin Adamek (28). 

De precieze oorzaak van de brand werd nooit achterhaald. Het onderzoek spitste zich meteen toe op de mogelijke sociale fraude van Krismar. De Belgische Transportarbeidersbond BTB omschreef het transportbedrijf kort na de brand als "de Vlaamse pionier van de sociale dumping" en ook voor de sociale inspectie was de firma geen onbekende.

Veroordeling

Uiteindelijk vervolgde het arbeidsauditoraat de transportfirma, zijn zaakvoerder, nog drie andere vennootschappen en een Poolse rekruteerder voor mensenhandel, huisjesmelkerij, onopzettelijke doding en tal van sociale inbreuken. Verschillende malen werd de zaak uitgesteld, maar eind oktober konden, 8,5 jaar na de dodelijke brand, eindelijk toch de pleidooien plaatsvinden.

De rechter achtte alle beklaagden vrijdagmorgen schuldig aan alle tenlasteleggingen. De zaakvoerder van Krismar kreeg 3 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel. De Poolse rekruteerder kreeg 15 maanden cel, waarvan 3 maanden met uitstel. De advocaten van de beschuldigden gaan in beroep.

Meest gelezen