Zonneplan 2025: tot 1.500 euro premie voor wie zonnepanelen installeert

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil de capaciteit van zonne-energie in Vlaanderen met 40 procent laten stijgen tegen 2025. Momenteel is amper 5 procent van de beschikbare dakoppervlakte bedekt met zonnepanelen, er is dus nog veel potentieel. Vanaf volgend jaar kunnen tot 27.000 gezinnen per jaar rekenen op subsidies, tot 1.500 euro per huishouden. En we zullen opgewekte energie ook kunnen delen met de buren. 

Zuhal Demir trekt volgend jaar 57,6 miljoen euro uit om de plaatsing van zonnepanelen te stimuleren. Ruim de helft, 32 miljoen, is bestemd voor particulieren

Die kunnen rekenen op een éénmalige premie bij de installatie van hun zonnepanelen, afhankelijk van de sterkte ervan, met een maximum van 1.500 euro. Dat is zowat een kwart van de totale kost. De ondersteuning voor particulieren komt er omdat nieuwe zonne-installaties vanaf volgend jaar niet meer kunnen genieten van de zogenoemde terugdraaiende teller, een financieel gunstige verrekening van de eigen productie.

Let wel, de premie geldt alleen voor bestaande woningen, voor nieuwbouw zijn er sowieso al verplichtingen inzake het E-peil. Kopers van een nieuwbouwwoning met een heel laag E-peil, kunnen wel rekenen op een verminderde onroerende voorheffing, de jaarlijkse belasting die we betalen op het bezit van een huis.  

Huishoudens kunnen tot 1.500 euro premie aanvragen voor een bestaande woning

Optimaal zelfverbruik: hoe werkt het?

Meer zonne-energie betekent dat meer huishoudens hun eigen elektriciteit gaan opwekken. Het is belangrijk dat die stroom zo goed mogelijk benut wordt. Daarom voert de Vlaamse overheid het principe van 'optimaal zelfverbruik' in: het is en blijft de bedoeling om de opgewekte stroom zo veel als mogelijk te gebruiken op het moment van de productie, om het elektriciteitsnet niet te veel te belasten. 

Het zelfverbruik verhoogt ook als de zonnestroom opgeslagen wordt, in thuisbatterijen of via warmtepompboilers. Om dat te stimuleren, verlengt de Vlaamse overheid de batterijpremie tot eind 2021 en wordt de premie van 300 euro voor stuurbare warmtepompboilers behouden. 

De batterijpremie wordt verlengd tot eind 2021 in het kader van optimaal zelfverbruik

Energie delen met je buurman- of vrouw

Het Zonneplan 2025 bevat nog enkele accenten:

  • In de toekomst zal zonnestroom ook met anderen gedeeld kunnen worden. Zo zullen burgers, lokale overheden en ondernemingen zich kunnen verenigen in bijvoorbeeld een energiegemeenschap en zullen ze de opgewekte energie kunnen delen.
  • Ook eigenaars van grote asbestdaken worden gestimuleerd om zonnepanelen te overwegen.
  • Er komt een zonnecoach die kmo’s gratis onafhankelijke eerstelijnsinformatie geeft over zonnepanelen.
  • Om de voorbeeldfunctie van de overheid in de verf te zetten, komen er meer zonne-installaties op Vlaamse overheidsgebouwen, sociale woningen en schoolgebouwen. Demir wil bovendien een duidelijk engagement en streefcijfer voor elk lokaal bestuur.

Burgers, lokale overheden en ondernemingen kunnen een energiegemeenschap vormen en zo de opgewekte energie delen

"Zeer ambitieus"

Demir wil, naast de huishoudens, ook middelgrote zonneprojecten ondersteunen, met 25 miljoen euro. Die investeringssteun zal niet worden verrekend in de energiefactuur, belooft de minister, ook niet bij particulieren. 

Tegen 2025 zou er alles samen minstens 1.500 megawatt extra vermogen aan zonnepanelen moeten bijkomen, dat is 40 procent extra vergeleken met wat er nu al ligt. Daarvoor zou het equivalent van 400.000 huishoudens moeten meedoen - sommige projecten bij bedrijven zijn al het equivalent van 30.000 installaties. "Zeer ambitieus", zegt Demir over het streefdoel, "maar broodnodig om de energie- en klimaattransitie waar te maken." 

Op dit moment heeft Vlaanderen ongeveer voor 3.600 megawatt aan zonnepanelen, verdeeld over 500.000 installaties. 

Meest gelezen