usage worldwide

Donald Trump lijdt opnieuw juridische nederlaag: "Een verkiezing oneerlijk noemen, maakt de verkiezingen niet oneerlijk"

In zijn strijd om de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan te vechten, heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw een juridische nederlaag geleden. Trump wilde miljoenen stemmen laten schrappen in de staat Pennsylvania, maar een federaal hof van beroep heeft zijn klacht ongegrond verklaard. "Een verkiezing oneerlijk noemen, maakt de verkiezingen niet oneerlijk", aldus de rechter.

"Rechtszaken vereisen specifieke beschuldigingen en vervolgens bewijs", schreef rechter Stephanos Bibas, die eind 2017 nota bene door Trump werd benoemd. "Vrije en eerlijke verkiezingen zijn het levensbloed van onze democratie."

Een advocaat van Trump, Jenna Ellis, klaagde op Twitter het "activistische gerechtelijk apparaat in Pennsylvania" aan, dat de "massale fraude blijft toedekken". Volgens Ellis zal nu naar het Hooggerechtshof worden gestapt met de zaak.

Trump blijft op Twitter volhouden dat hij de staat Pennsylvania wel degelijk gewonnen heeft. Echte bewijzen heeft hij daarvoor nog niet aangeleverd.

Eerder werden al meerdere rechtszaken van Trump en zijn Republikeinse bondgenoten van de hand gewezen. Dat gebeurde onder meer al in Michigan, Pennsylvania, Georgia en Nevada.

De door Trump aangevraagde hertelling van de stemmen in de staat Wisconsin heeft ook niet voor een ommekeer gezorgd. Na de hertelling, die Trump 3 miljoen dollar kost, bleek dat de Democraat Joe Biden er zelfs nog 132 stemmen bijkrijgt, meldt de Washington Post. 

Biden heeft nu 306 kiesmannen vergaard, Trump 232.

Meest gelezen