Videospeler inladen...

Minister Verlinden: "Politie zal niet systematisch aanbellen tijdens feestdagen, wel controles op lockdownfeestjes"

De politie zal niet systematisch bij mensen gaan aanbellen in de eindejaarsperiode om te controleren of ze de coronamaatregelen naleven. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. De controle op lockdownfeestjes zal wel worden verdergezet. "Wanneer er vastgesteld wordt dat er heel veel lawaai is of een hele groep mensen samen aanwezig is in een kleine ruimte zal de politie daarop kunnen ingrijpen."

Gisteren maakte de regering bekend dat we kerst en nieuwjaar zullen moeten vieren in zeer beperkte kring. We mogen bij ons thuis maar één persoon extra uitnodigen. Voor alleenstaanden wordt wel een uitzondering gemaakt. Zij mogen hun twee vaste contacten uitnodigen om kerst te vieren op 24 of 25 december. 

Verlinden zegt dat de politieagenten vooral zullen ingrijpen als er een klacht komt van overlast of als ze zelf vaststellingen doen tijdens een patrouille. "De politie gaat niet systematisch gaan aanbellen bij mensen", zegt ze. 

Buiten mag je wel nog altijd met vier mensen samenkomen als je afstand houdt. Dat mag sowieso op het openbaar domein. In een tuin kan het enkel als die groot genoeg is om afstand te kunnen houden en als je niet door het huis moet om in de tuin te geraken. "Ik begrijp dat dat complex is en dat daarover vragen komen, maar dit zijn de regels die vandaag gelden", zegt Verlinden. 

Strengere controles aan de grens

De politie zal ook strenger gaan controleren op mensen die uit het buitenland terugkomen. Als je langer dan 48 uur in het buitenland verbleven hebt, moet je een formulier invullen en aangeven waar je geweest bent. Als je in een rode zone geweest bent, moet je in principe in quarantaine gaan. "We hebben vastgesteld dat dat niet altijd gebeurt en gaan dat nu strenger controleren. We gaan geen vaste grenscontroles doen, maar naar aanleiding van andere controles die we doen aan de grens (bijvoorbeeld drugscontroles) gaan we ook reizigers die terugkomen uit rode zones controleren", zegt Verlinden. 

Daarnaast zal de politie ook steekproefgewijs controleren of mensen die uit een rode zone komen zich houden aan de quarantaineregels. "Dat systeem wordt nu verder uitgewerkt. Ook de politie zal toegang krijgen tot de bestaande databank met gegevens om die controles te kunnen uitvoeren."

Hondenkapsalons mogen open

De politie zal ook mee de drukte in de winkelstraten in de gaten houden. "Maar hier is het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de handelaars zelf dat de wachtrijen voor de winkels onder controle blijven", zegt Verlinden. Ook de lokale besturen zullen maatregelen nemen om dit veilig te laten verlopen. 

Het ministerieel besluit met de nieuwe maatregelen zal dit weekend nog gepubliceerd worden. Daarin zal verduidelijkt worden welke winkels mogen openen en welke niet. Vanaf dinsdag mogen alle niet-essentiële winkels weer open, maar contacberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten nog gesloten blijven. "Hondenkapsalons zullen wel mogen openen", zegt Verlinden. 

De hondenkappers zijn blij dat ze opnieuw aan de slag kunnen. "De mensen die een afspraak hadden in die periode van lockdown die schuiven op, maar dat zijn honden die soms maar om de vier of vijf maanden eens langskomen en die komen dan binnen volledig in de klit of met enorm veel werk", zegt Dominique Standaert van de beroepsvereniging voor hondenverzorging. "Honden trimmen is een fysiek zwaar beroep en zo krijg je al snel overbelasting." 

Beluister hier het volledige gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen