Marco Okhuizen

Een tijdelijke zorgwoning in je tuin voor je hulpbehoevende ouder, het kan in de toekomst veel makkelijker

Wie graag tijdelijk een kleine zorgwoning in zijn tuin wil plaatsen om bijvoorbeeld een zorgbehoevende ouder thuis te kunnen helpen, zal dat in de toekomst kunnen zonder een ingewikkelde procedure. Een eenvoudige melding aan je gemeente zal volstaan. En er is ook geen tussenkomst van een architect meer nodig. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. 

Alsmaar meer Vlamingen willen hun zorgbehoevende ouder dicht bij zich om hen te kunnen helpen als dat nodig is. Een tijdelijke zorgwoning in je tuin kan dan de oplossing zijn om toch elk de nodige privacy te behouden. 

Maar zo'n zorgwoning in je tuin plaatsen, vaak gaat het om een kleine containerwoning, vraagt nu een lange en ingewikkelde procedure en brengt ook de nodige kosten mee. En bovendien verschilt de aanpak vaak van gemeente tot gemeente. 

Door af te stappen van een verplichte omgevingsvergunning, maken we het de mensen veel makkelijker om zo'n zorgunit in de tuin te installeren

Vlaams minister van omgeving, Zuhal Demir

Drempels wegwerken

Daarom heeft de Vlaamse regering nu beslist dat je in de toekomst geen omgevingsvergunning meer nodig hebt om zo'n tijdelijke zorgwoning in je tuin te plaatsen. Ook de tussenkomst van een architect is niet meer nodig. 

"Op die manier willen we een aantal drempels wegwerken en tegemoetkomen aan een toenemende vraag van de Vlamingen", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). 

Vorig jaar werden in Vlaanderen 428 vergunningen afgeleverd voor het installeren van een tijdelijke zorgwoning. Dat is een sterke stijging in vergelijking met het jaar voordien. “Door af te stappen van een verplichte omgevingsvergunning, maken we het de mensen veel makkelijker en zal dit aantal nog sterker kunnen toenemen, zegt minister Demir.

Voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de nieuwe regeling. Zo mag de zorgwoning niet in de voortuin worden geplaatst en de unit mag maximaal 50 vierkante meter groot zijn. 

Ook gaat het om een tijdelijke oplossing om je zorgbehoevende ouder of familielid te helpen. Nog voor de zomer zou de nieuwe vereenvoudigde regeling in werking moeten treden. 

Meest gelezen