Een medewerker van de staat Utah bij de monoliet
Utah Department of Public Safety

Mysterie rond zuil in de woestijn wordt nog groter: "monoliet" plots verdwenen 

De mysterieuze zuil in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah is verdwenen. De "monoliet", zoals de zuil intussen gedoopt werd, werd op 18 november ontdekt door medewerkers van de staat die per helikopter dikhoornschapen wilden spotten. Intussen waren de eerste avonturiers erin geslaagd om de zuil te vinden en te bezoeken, ook al werd de locatie bewust geheim gehouden. Nu is de zuil dus verdwenen, het is een raadsel wat er is gebeurd.

Diep in de Marsachtige landschappen van de Amerikaanse staat Utah werd op 18 november een mysterieuze zuil ontdekt die wel leek weggelopen uit de sciencefictionfilm "2001: a space odyssey". De zuil werd per toeval gevonden door medewerkers van de staat Utah die per helikopter dikhoornschapen wilden spotten.

 Lees verder onder de foto van de dikhoornschapen:

Dikhoornschapen
Represented by ZUMA Press, Inc.

Wie de zuil precies gebouwd heeft en waarom, blijft een mysterie. Uit satellietbeelden blijkt dat het object er tussen de zomer van 2015 en het najaar van 2016 is geplaatst. Het werk is te groot om door iemand alleen te zijn gebouwd, dus er waren hoe dan ook meerdere mensen bij betrokken. 

Volgens sommige Amerikaanse media wordt de desolate streek soms gebruikt voor film- en tv-opnames, dus de zuil zou een achtergelaten decorstuk kunnen zijn. Anderen vermoeden dat het mogelijk om een kunstwerk gaat, maar naar de identiteit van de mogelijke artiest blijft het voorlopig gissen.

Eerste avonturiers

De locatie van het mysterieuze object werd bewust geheim gehouden om eventuele avonturiers tegen te houden. De zuil bevindt zich zeer afgelegen en de staat vreesde dat onvoorbereide enthousiastelingen zichzelf mogelijk in gevaar zouden brengen in hun zoektocht naar het mysterieuze object.

Maar de aantrekkingskracht van het mysterie was te groot voor enthousiaste speurneuzen op het internet. Door een combinatie van de gps-gegevens van de helikopter en een zoektocht op satellietbeelden van Google Maps was de zuil snel gevonden. Nog geen 48 uur na de initiële beelden, hebben de eerste avonturiers de "monoliet" bereikt.

Ex-soldaat David Surber was een van hen. Hij moest ruim 6 uur alleen door de woestijn rijden, maar heeft er geen seconde spijt van gehad. "Het was goed om eens weg te zijn van de negativiteit die we dit jaar al ervaren hebben", zegt hij over zijn avontuur aan BBC News. Surber was niet lang alleen en kreeg al snel gezelschap van andere avonturiers.

Hij deelde zijn ervaringen in video's op het internet. Zo merkte hij op dat de zuil niet magnetisch is en hol is: "Het klinkt een beetje als een kartonnen doos."

Bekijk hieronder een video van de ontdekking en lees daaronder verder over hoe de zuil nu plots verdwenen is:

Videospeler inladen...

Spoorloos

Maar het mysterie is nu net wat groter geworden: ergens vrijdagnacht werd de zuil weggehaald. Het agentschap dat bevoegd is voor het beheer van het woestijngebied heeft dat bekendgemaakt op Facebook. "We hebben meerdere geloofwaardige meldingen binnengekregen dat de illegaal geplaatste monoliet weggenomen is door een onbekende partij. Ons agentschap heeft het niet weggehaald, de monoliet werd beschouwd als privébezit. Misdaden tegenover privébezit worden behandeld door de lokale politiediensten."

Meest gelezen