imago/photo2000

Egbert Lachaert (Open VLD): "Met deze regering komt er geen meerwaardebelasting"

De coronacrisis weegt zwaar op de schatkist: er zijn extra uitgaven en de inkomsten nemen een duik. Toch komt er geen meerwaardebelasting om de tekorten op te vangen. De bijdrage van de grotere vermogens blijft beperkt tot de effectentaks. Dat heeft Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Enkele weken geleden bereikte de federale regering een akkoord over de effectentaks. Er komt een belasting van 0,15 procent op effectenrekeningen waarop minstens een miljoen euro staat. (Een effectenrekening is een rekening waarop beleggingen, zoals aandelen, obligaties of kasbons, worden bewaard en beheerd. Het is dus geen spaarrekening.)

Ook de vorige regering wou zo'n taks invoeren maar die werd afgekeurd door het Grondwettelijk Hof. De taks zou discriminerend zijn geweest, omdat hij bepaalde financiële instrumenten viseerde en andere niet. Bovendien was hij alleen van toepassing op de effectenrekeningen van particulieren, niet die van vennootschappen bijvoorbeeld.  

Effectentaks bis

De huidige regering heeft nu een nieuwe taks uitgewerkt, die zou gelden voor alle financiële instrumenten en alle effectenrekeningen. Die zou de toets van het Grondwettelijk Hof wel moeten doorstaan. De opbrengst wordt door minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) geraamd op 420 miljoen euro.

De vraag is natuurlijk of dit in deze budgettair moeilijke tijden zal volstaan. Moet er geen meerwaardebelasting komen, een belasting op de winst die je maakt bij de verkoop van huizen of aandelen, iets wat wellicht veel meer zou opbrengen? Voor Egbert Lachaert is het antwoord heel duidelijk "neen".

De overheid zal streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die de grootste draagkracht hebben om bij te dragen, met respect voor het ondernemerschap.

Regeerakkoord

"Voor Open VLD was dat bij de vorming van de regering een breekpunt ", zegt Lachaert. "Wij zouden niet in een regering stappen als er een dergelijke belasting zou komen. In het regeerakkoord staat dat er een eerlijke bijdrage zal komen van die personen die de grootste draagkracht hebben. Dat is die effectentaks. Meer komt er niet."

Geen extra taksen voor de middenklasse

"Er waren andere regeerakkoorden die vier miljard euro voorop stelden als opbrengst van zo'n meerwaardetaks. Daarvan hebben wij als liberalen gezegd: dat doen we niet. Als je miljarden opbrengsten wil hebben, dan komt dat niet terecht bij de sterkste schouders, maar bij de middenklasse. Dan leg je taksen op de middenklasse en dat willen wij absoluut niet."

Bekijk hier het hele interview dat Michaël Van Droogenbroeck had met Egbert Lachaert in de reeks "Ontbijten met" voor "De ochtend". Dit interview werd volledig coronaproof opgenomen bij Radio 2.

Videospeler inladen...

Of alle partijen in deze regering, en dan vooral de linkse partijen, dit standpunt delen, zal nog moeten blijken.

Meest gelezen