Videospeler inladen...

Ethiopische premier: "de militaire operaties in de Tigray-regio zijn voltooid en stopgezet"

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft aangekondigd dat de "militaire operaties in de regio Tigray zijn stopgezet", hij deed dat in een bericht op Twitter. De legerleiding zei eerder op de avond dat het Mekele, de hoofdstad van de opstandige regio, onder "volledige controle" had. Maar de leider van de opstandige regio heeft intussen laten weten "te blijven strijden" tegen de regering van premier Abiy, dat heeft persbureau Reuters gemeld. Het is erg moeilijk om de beweringen van beide leiders te staven aangezien de communicatie met de regio moeizaam verloopt en geen onafhankelijke waarnemers worden toegelaten. 

"Ik ben verheugd te kunnen delen dat we de militaire operaties in de Tigray-regio hebben voltooid en stopgezet", dat schreef de Ethiopische premier Abiy Ahmed op Twitter. "Onze focus zal nu liggen op de wederopbouw van de regio en het bieden van humanitaire hulp terwijl de federale politie de groep van TPLF aanhoudt."

"We zijn erin geslaagd om de stad Mekele binnen te vallen zonder ons op onschuldige burgers te richten", zei premier Abiy eerder op de avond in een verklaring op de Ethiopische staatstelevisie. Zijn verklaring werd gevolgd door de aankondiging van legerleider Berhanu Jula.  Hij zei dat de regeringstroepen "de volledige controle" hadden over Mekele.

"Met zware wapens en artillerie"

In de loop van de dag had Tigray TV, de lokale televisie in de regio,  uitgezonden dat het regeringsleger het centrum van Mekele was binnengedrongen "met zware wapens en artillerie". Ook humanitaire bronnen ter plaatse bevestigden deze informatie. 

Het Ethiopische leger had aangekonigd dat het Mekele snel in handen zou hebben. De Ethiopische regering had de inwoners van de stad ook gewaarschuwd dat er "geen genade" zou zijn, als ze niet op tijd afstand zouden nemen van de lokale regering, namelijk het Tigray People's Liberation Front (TPLF) en haar lokale milities.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Lokale leiding: "Indringers tot laatste bestrijden"

Maar de leider van het Tigray People's Liberation Front (TPLF) heeft intussen geregaeerd.  In een bericht aan persbureau Reuters schreef leider Debretsion Gebremichael over het regeringsleger: "hun wreedheid kan alleen maar bijdragen aan ons besluit om deze indringers tot het laatst te bestrijden. Hij voegde nog toe:"dit gaat over het verdedigen van ons recht op zelfbeschikking." 

Waar de leider zich op dit moment bevindt, is niet duidelijk. In een eerder bericht had de lokale leiding aangedrongen bij de internationale gemeenschap om de "artillerie- en luchtaanvallen" en "het bloedbad" dat het regeringsleger heeft aangericht sterk te veroordelen. 

Bovendien beschuldigde de TPLF-kopman de Eritrese regering van betrokkenheid bij de aanval op de hoofstad van hun regio Mekele.

Raketaanval op buurland Eritrea

Ook de hoofdstad Asmara, van buurland Eritrea, is dit weekend opnieuw beschoten met raketten vanuit de regio Tigray, dat melden Amerikaanse diplomaten in de stad. De luchthaven van Asmara en militaire installaties zouden het doelwit zijn geweest. Het is de derde keer deze maand. Voor de eerste raketaanval, twee weken terug, heeft het TPLF de verantwoordelijkheid opgeëist, maar over de volgende twee aanvallen heeft het front zich niet uitgelaten. Volgens het TPLF helpt Eritrea de Ethiopische troepen.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Communicatie via telefoon of internet met de regio is onmogelijk gemaakt. Het blijft daardoor moeilijk om de details van de gevechten te verifiëren en te achterhalen wat er zich exact op het terrein afspeelt.

Experts vrezen dat de TPLF-milities zich zouden kunnen voorbereiden om de bergen in te trekken en zo een guerrillaoorlog tegen de Ethiopische regering te beginnen.

Conflict tussen premier Abiy en TPLF

De lokale regering, Tigray People's Liberation Front, domineerde ooit ook de nationale coalitie van Ethiopië. Maar onder het huidige bewind van de Ethiopische premier Abiy werden ze naar eigen zeggen buiten spel gezet. Beide regeringen beschouwden elkaar als illegaal.

Het offensief van Ethiopië tegen de regio Tigray begon op 4 november. Premier Abiy had van bij de start aangekondigd dat hij "snel orde en gezag wou herstellen in de regio".  Hij heeft elke vorm van dialoog met de lokale regering TPLF in dit conflict afgewezen. Abiy heeft er dan ook baat bij om snel te communiceren dat de orde in de regio is hersteld.

Er zouden sinds de start van het conflict honderden tot duizenden mensen omgekomen zijn. Zo’n 43.000 Ethiopiërs zijn voor het geweld uit de regio gevlucht naar buurland Soedan. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen