Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Liveblog - Lichtspel lokt (te) veel mensen naar Brusselse Grote Markt en Wintergloed in Brugge

Alle coronacijfers -van besmettingen, tot ziekenhuisopnames en overlijdens- blijven in dalende lijn. Voor het eerst in een maand tijd zijn er minder dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg. In verschillende Nederlandse steden moeten winkels vroeger sluiten vanwege te grote drukte, onder meer door de toestroom van Belgen. En het lichtspel op de Brusselse Grote Markt en op Wintergloed in Brugge hebben tot grote drukte geleid. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook druk op Brusselse Grote Markt: "We zoeken naar manieren om toevloed te reguleren"

In Brussel was het erg druk aan de Grote Markt vandaag. Veel mensen wilden blijkbaar de kerstboom en het lichtspel op de gebouwen gaan bekijken. De politie heeft extra agenten gestuurd om te controleren of de coronamaatregelen (mondmaskerplicht, afstand houden) werden nageleefd. 

"Voor de komende dagen en weken zijn we andere maatregelen aan het bekijken", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "We zoeken naar manieren om de toevloed te reguleren en ervoor te zorgen dat er altijd genoeg plaats is om afstand te houden."

"Dat zal gaan over gecontroleerde toegang tot de Grote Markt, het aanspreken van mensen, en verbaliseren waar nodig. Het zal een geheel aan maatregelen zijn. Dat wordt de komende dagen en weken besproken. En natuurlijk moeten we vermijden dat flessenhalsen creëren op andere plaatsen waar mensen dan dicht bij elkaar staan." 

De politiewoordvoerder roept op om drukke momenten te vermijden en het bezoek zo kort mogelijk te houden. "Het zal natuurlijk ook afhangen van de medewerking van de mensen."

"Veel mensen kwamen vandaag naar het centrum van Brussel. Spijtig genoeg te veel mensen op hetzelfde moment", reageert burgemeester Philippe Close (PS) op Twitter.

Winkels in verschillende Nederlandse steden sluiten al om 16 uur

In de Nederlandse stad Eindhoven moeten alle winkels om 16 uur sluiten vanwege te grote drukte in het centrum.

Sinds 15.00 uur mogen winkeliers geen nieuwe klanten meer binnenlaten. "Door de drukte kunnen mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarmee komt de volksgezondheid in het gedrang en moeten we de winkels sluiten", zegt een woordvoerder van de gemeente.

"Black Friday, Sinterklaas, kerstinkopen en een grote toestroom vanuit België zijn de oorzaken van de drukte", zegt de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Black Friday, Sinterklaas, kerstinkopen en een grote toestroom vanuit België zijn de oorzaken van de drukte

De gemeentewoordvoerder wil nog niet vooruitlopen op zondag, maar "als de situatie vergelijkbaar is met vandaag, zijn dit soort maatregelen ook morgen nodig", stelt hij. "We roepen al twee dagen op alleen naar stad te gaan, en alleen als dat dringend nodig is. Dus hopelijk draagt dat er aan bij dat mensen zondag nog eens nadenken voor ze naar het centrum komen."

In Rotterdam wordt het ook te druk, meldt de veiligheidsregio. Die roept mensen op niet langer naar het centrum van de stad, Alexandrium en het Zuidplein te komen. Om te voorkomen dat het publiek naar het centrum komt, wordt de toegang beperkt. Eerder had de gemeente al gemeld dat de winkels in het centrum om 17.00 uur geen nieuwe mensen meer mogen binnenlaten en om 18.00 uur de deuren helemaal moeten sluiten.

Ook de stad Dordrecht sluit om 16.00 uur alle winkels, meldde de burgemeester.

Honderden mensen betogen in Luik tegen avondklok

In Luik zijn enkele honderden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de avondklok die de regering ingesteld heeft in de strijd tegen het coronavirus. Met veel lawaai uitten ze hun ongenoegen over het coronabeleid.

De politie had rond 22 uur nog geen officieel aantal gecommuniceerd, maar zei wel dat er duidelijk meer betogers waren dan tijdens een eerste bijeenkomst op 17 november. Toen was er sprake van zowat 150 manifestanten.

BEKIJK: Franse winkels zijn weer open, en dat lokt ook kooplustige Belgen

In Frankrijk zijn de winkels sinds vandaag weer open. Onze ploeg ging kijken in Tourcoing, net over de grens, en zag er veel landgenoten. 

Videospeler inladen...

Grote drukte op en naar Wintergloed in Brugge

De politie van Brugge roept op om vanavond niet meer naar het lichtfestival Wintergloed te komen. Op de invalswegen naar het stadscentrum staan lange files en ook in de binnenstad is het over de koppen lopen. "Het spektakel is nog tot 10 januari te bewonderen. We vragen de mensen om niet allemaal dit weekend te komen", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Lees meer in dit artikel:

Leuven gebruikt kleurencodes om drukte te monitoren bij heropening winkels

Leuven gaat een kleurenbarometer gebruiken om aan te geven op welke plekken het druk is, bij de heropening van de winkels dinsdag. "Op de website van de stad en via sociale media kan iedereen zo nakijken wanneer het geen goed idee is om naar de winkelstraten af te zakken", zegt Leuvens schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). 

Gisteren heeft het Overlegcomité beslist dat de niet-essentiële winkels vanaf dinsdag 1 december opnieuw mogen openen. Stad Leuven neemt alvast een aantal maatregelen om een grote drukte in de winkelstraten te vermijden.

Zo worden er extra stewards ingezet en gaat de politie de drukte monitoren. "Zij geven dan door aan de stad op welke plaatsen het druk is. De stad communiceert de drukte naar de bevolking aan de hand van een kleurenbarometer met drie kleuren: groen, oranje en rood. Zo kan iedereen makkelijk zien wanneer er op welke plaatsen al te veel volk is", aldus Geleyns.

De Bondgenotenlaan, een belangrijke winkelstraat in Leuven, wordt op zaterdagen en koopzondagen bovendien verkeersvrij gemaakt. "We willen die koopzondagen wel nog toelaten, omdat het volk dan beter gespreid kan worden", zegt Geleyns. "Daarom ben ik ook blij dat de winkels al op 1 december mogen openen, in plaats van midden december zoals eerst gezegd. De komende maand wordt een drukke periode, en anders had iedereen zijn of haar koopjes op slechts twee weken moeten doen." Er wordt nog bekeken of van de Mechelsestraat, de smalste winkelstraat van Leuven, eventueel een eenrichtingsstraat gemaakt kan worden.

Meer dan 60 mensen opgepakt in Londen bij betoging tegen lockdown

In het centrum van Londen zijn ruim 60 betogers opgepakt bij een demonstratie tegen de lockdownmaatregelen. Honderden betogers die in de buurt van Oxford Street door de stad trokken, scandeerden leuzen als "vrijheid" en droegen borden met teksten als "stop met ons te controleren".

Het kwam tot rellen tussen demonstranten en politie toen agenten de grote groep uit elkaar wilde drijven. In Regent Street werd het verkeer stilgelegd terwijl de politie bezig was om mensen die op de weg lagen, in de boeien te slaan. Er zijn regelmatig manifestaties tegen de lockdownmaatregelen in Londen, ook al zijn die momenteel niet toegestaan.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meeste Vlaamse musea blijven langer dicht, meeste Brusselse openen wel al op 1 december

Vanaf dinsdag 1 december mogen de musea terug de deuren openen onder strikte veiligheidsmaatregelen. De meeste musea in de hoofdstad zijn van plan om ook effectief dan al de deuren te openen. Veel Vlaamse musea wachten nog even af of hebben meer tijd nodig om te heropenen.

Lees meer in dit bericht:

Denemarken overweegt gedode nertsen weer op te graven

De regering van Denemarken overweegt miljoenen gedode nertsen weer op te graven omdat ze het drinkwater dreigen te vervuilen. De kadavers waren geruimd wegens het coronavirus. Het plan is om ze weer op te graven en vervolgens te verbranden.

De Deense minister van Landbouw Rasmus Prehn zei op de televisie dat de vrees bestaat dat door het afbraakproces van de dode dieren grote hoeveelheden fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. Zo zouden drink- en zwemwater kunnen worden aangetast, zo melden Duitse media.

De minister merkte op dat voor een dergelijke opgraving de goedkeuring van de milieu-autoriteiten is vereist. Het idee is al besproken in het parlement, waar het wordt gesteund door een meerderheid. Bekeken wordt nu of het inderdaad de juiste aanpak is de nertsen op te graven en vervolgens te verbanden.

In Denemarken zijn miljoenen nertsen geruimd uit angst voor een gemuteerd coronavirus.

Hoe denken jullie over de kleine kerstbubbel?

Videospeler inladen...

Meest gelezen