Meeste Vlaamse musea blijven langer dicht, meeste Brusselse openen wel al op 1 december

Vanaf dinsdag 1 december mogen de musea terug de deuren openen onder strikte veiligheidsmaatregelen. De meeste musea in de hoofdstad zijn van plan om ook effectief dan al de deuren te openen. Veel Vlaamse musea wachten nog even af of hebben meer tijd nodig om te heropenen.

Kunsthal de Bozar in Brussel heropent dinsdag. Naast drie tentoonstellingen die bij de sluiting al liepen, opent met “Facing Van Eyck” meteen ook een nieuwe expo. Ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België laten weten dat het Magritte Museum dinsdag opent. Het Old Masters Museum en de tijdelijke tentoonstellingen heropenen donderdag, de andere collecties pas later. Vanaf dinsdag kunnen autoliefhebbers opnieuw terecht bij Autoworld in het Jubelpark en treinliefhebbers bij Train World aan het station van Schaarbeek.

In Tervuren opent dinsdag ook het AfricaMuseum de deuren. Voor het Leuvense Museum M komt de heropening nog te vroeg. "We zijn blij dat we ons museum opnieuw kunnen openen, maar dinsdag is voor ons niet haalbaar", klinkt het. Hetzelfde horen we bij de Gentse musea. Zo zal het S.M.A.K. op 1 december nog niet de deuren openen. Het STAM en de andere Gentse musea wachten nog overleg af, maar geven aan dat dinsdag moeilijk wordt.

Het Flanders Fields Museum in Ieper en de verschillende Brugse musea openen pas halfweg december. De Limburgse musea zijn wel al klaar: het Jenevermuseum, Stadsmuseum en het Modemuseum in Hasselt openen dinsdag de deuren. Ook het Gallo-Romeins museum in Tongeren is er klaar voor.

Meest gelezen