AFP or licensors

Noorwegen levert verdachte uit van aanslag in Parijs van bijna 40 jaar geleden 

Noorwegen levert een 61-jarige Noor uit aan Frankrijk, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristische aanlag in 1982. De Palestijnse verdachte woont al bijna dertig jaar in Noorwegen en heeft sinds 1997 de Noorse nationaliteit. 

Frankrijk probeerde de man volgens Noorse media vijf jaar geleden al uitgeleverd te krijgen, maar toen oordeelde een Noorse rechter dat de zaak verjaard was. De nieuwe poging blijkt dit jaar voor de Franse aanklagers wel succesvol. De rechter bepaalde vrijdag dat de man binnen tien dagen aan Frankrijk moet worden uitgeleverd. Hij werd op 9 september dit jaar in Skien, 100 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Oslo, opgepakt door de Noorse geheime dienst PST.

De Franse aanklagers stellen dat hij als lid van de inmiddels niet meer bestaande Palestijnse terreurbeweging Aboe Nidal betrokken was bij een bloedige aanslag op een joods restaurant in Parijs. Daarbij schoten de aanvallers op het restaurant in de wijk Marais, wierpen ze een handgranaat naar binnen en maakten ze zich schietend op voorbijgangers uit de voeten. Bij de aanval vielen zes doden en 22 gewonden.

De verdachte zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat hij destijds helemaal niet in Parijs was.

Meest gelezen