AFP or licensors

Oud-president Honduras op luchthaven betrapt met 18.000 dollar in rugzak

Manuel Zelaya, de voormalige president van Honduras, is opgepakt op de luchthaven van de hoofdstad Tegucigalpa. De douane vond 18.000 dollar cash in z'n rugzak. Zelaya beweert dat het geld niet van hem is. 

Manuel Zelaya meldde op Twitter dat hij "onterecht opgepakt" werd in de luchthaven toen hij naar Mexico wilde vertrekken voor een bezoek aan een seminarie. De linkse oud-president moest zich verantwoorden bij een procureur omdat de douane 18.000 dollar in zijn rugzak vond.

In Honduras moeten passagiers zich aanmelden bij de douanediensten als ze het land willen verlaten met geldsommen hoger dan 10.000 dollar. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot een derde van het bedrag.

Honderden aanhangers van Zelaya's partij "Libre" (Libertad y Refundación - Vrijheid en Heroprichting ) trokken naar de luchthaven en blokkeerden de toegangsweg. Ze staken autobanden in brand en eisten de vrijlating van hun oud-president, die nog altijd populair is bij zijn achterban. De ordediensten dreven de manifestanten met traangas uiteen.

Zelaya werd in juni 2009 door een staatsgreep opzijgezet. Hij was omstreden door zijn nauwe banden met de toenmalige Venezolaanse president Hugo Chavez. Een alliantie van militairen en rechtse politici beschuldigden Zelaya van verraad. De president werd in ballingschap gedwongen, en bij z'n terugkeer richtte hij een nieuwe politieke partij op.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen