Videospeler inladen...

Ruim 130.000 Fransen komen op straat tegen omstreden nieuwe veiligheidswet, rellen in Parijs

In Frankrijk zijn ruim 130.000 mensen op straat gekomen tegen een omstreden nieuwe veiligheidswet die het delen van filmpjes van politieoptredens zou verbieden. Op 70 plaatsen werd er betoogd. Bij de manifestatie in Parijs kwam het tot rellen met de politie. Bij de betogingen zijn 62 politiemensen gewond geraakt en 81 mensen werden gearresteerd.

Zowat een derde van de slachtoffers onder politiemensen (23) liep de verwondingen in Parijs op. Op sociale media zijn beelden verspreid van groepen betogers die agenten in elkaar slaan. Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er onder de demonstranten zijn. Een 24-jarige Syrische fotograaf werd ernstig aan het gezicht gewond door toedoen van agenten, volgens de in Parijs gevestigde belangenorganisatie van verslaggevers RSF (Reporters zonder Grenzen).

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het over 133.000 betogers. Volgens de organisatoren waren het er veel meer. Zij schatten het aantal op 500.000. De grootste betoging vond plaats in Parijs. Daar zijn 46.000 mensen op straat gekomen uit protest tegen de omstreden veiligheidswet die de Franse politie meer armslag moeten geven bij ordeverstoringen. Ook het publiek maken van filmpjes van politieoptredens wordt strafbaar.

Enkele tientallen heethoofden hebben in de hoofdstad twee auto’s, een brasserie en een krantenkiosk in brand gestoken. Er werd ook gegooid met straatmeubilair. De politie zette traangas en het waterkanon in. 46 mensen zijn opgepakt. Het grootste deel van de betoging verliep wel rustig.

Er is daarnaast ook betoogd in onder meer Bordeaux, Straatsburg, Marseille, Grenoble, Lyon, Rennes en Rijsel. Daar ging het telkens over enkele duizenden demonstranten. Ook in Rennes en Lyon is er sprake van incidenten met de politie.

Volgens de regering is de wet bedoeld om de politie beter te beschermen, onder andere door de verspreiding van videobeelden over politieoperaties in te dammen. De betogers vrezen dat de persvrijheid onder druk komt te staan en dat politiegeweld niet meer zo snel aan het licht zou komen. Daders van politiegeweld zouden er ook makkelijker mee weg kunnen geraken.

De voorbije week was er in Frankrijk nog ophef over beelden waarin een zwarte man in elkaar wordt geslagen door drie politieagenten.

Het slachtoffer vertelde aan Franse media dat de mishandeling plaatsvond nadat hij zonder mondmasker op straat had rondgelopen, wat volgens Franse coronaregels verboden is. Toen hij een politieauto zag, ging hij zijn studio in om te voorkomen dat hij een boete zou krijgen. De politie is hem toen gevolgd en begon hem fysiek aan te vallen en racistisch te bejegenen. De agenten zijn voorlopig geschorst.

Bekijk hieronder beelden van de betoging:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen