AFP or licensors

Leider Hongkong heeft stapels cash geld in huis: "Door sancties VS heb ik geen bankrekening meer"

De leider van Hongkong Carrie Lam heeft gezegd dat ze "stapels cash geld" in huis bewaart omdat ze geen bankrekening heeft. De Verenigde Staten hebben haar namelijk afgelopen zomer sancties opgelegd nadat Hongkong de omstreden veiligheidswet had ingevoerd. Lam vindt de sancties "onterecht" maar zegt ook dat ze het "een eer" vindt om door de Amerikaanse regering gesanctioneerd te worden.

De topvrouw van de Chinese autonome regio Hongkong Carrie Lam kreeg samen met een tiental andere hoge functionarissen sancties opgelegd afgelopen zomer door de VS. "De Verenigde Staten staan zij aan zij met de bevolking van Hongkong en we zullen onze mogelijkheden en autoriteit gebruiken om iedereen te raken die haar autonomie ondermijn", verklaarde de minister van Financiën Steven Mnuchin destijds in de Amerikaanse media.

De VS legde de sancties op nadat Hongkong toch de omstreden veiligheidswet invoerde waardoor "afscheiding, subversie en buitenlandse inmenging" strafbaar werden gemaakt. De VS voegde nog toe over de wet dat ze de vrijheid van meningsuiting en democratische processen sterk inperkt. 

"Ik heb thuis stapels cash geld"

In een interview met de lokale Engelse tv-zender HKIBC kwam Lam terug op deze sancties. Ze zei dat ze "elke dag cash geld gebruikt voor alle dingen" nadat ze de sancties opgelegd kreeg.

Voor u zit een algemeen directeur van de Hong Kong SAR [Speciale Administratieve Regio] die geen bankdiensten ter beschikking heeft

Carrie Lam

"Voor u zit een algemeen directeur van de Hong Kong SAR [Speciale Administratieve Regio] die geen bankdiensten ter beschikking heeft. Ik gebruik cash geld voor alle dingen", vertelde Lam aan de zender. "Ik heb thuis stapels cash geld, de overheid betaalt me ​​cash mijn salaris omdat ik geen bankrekening heb." Lam voegde nog toe dat ze het "een eer vond om zo onterecht gesanctioneerd te worden door de Amerikaanse regering".

Lam zou zo’n 600.000 dollar per jaar verdienen en is daarmee een van de best betaalde leiders ter wereld. 

Meest gelezen