Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Grote drukte voor lichtspel in Brugge en op Brusselse Grote Markt: "Niet allemaal dit weekend komen"

Het lichtspel op de Brusselse Grote Markt en op Wintergloed in Brugge hebben gisteren tot grote drukte geleid. De politie en het stadsbestuur van Brugge riepen op om dit weekend niet meer naar het lichtfestival Wintergloed te komen. In Brussel stuurde de politie extra agenten naar de Grote Markt om te controleren of mensen een mondmasker droegen en afstand hielden.

Gisterenavond was het over de koppen lopen in het stadscentrum van Brugge. Veel mensen waren afgekomen op het lichtspel Wintergloed dat nog tot 10 januari te bewonderen is. Op de invalswegen naar het stadscentrum stonden lange files. "We vragen de mensen om niet allemaal in het weekend te komen", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "Het lichtfestival duurt meer dan 40 dagen."

BEKIJK: Zo ging het eraan toe in Brugge gisterenavond (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het was echt te druk, niet coronaproof", zei politiewoordvoerder Lien Depoorter. "We hebben snel ingegrepen en ook auto's teruggestuurd."

Op de Koning Albert I-laan was het gisterenavond lang aanschuiven om naar het centrum te rijden. Aan de tien lichtinstallaties was het bij momenten dan ook erg druk. 

(Lees voort onder de tweet)

Wintergloed is aan de tweede editie toe en startte vrijdagavond onder grote belangstelling. Zeker gezien het mooie wandelweer is het de topattractie in de ruime regio.

"Mensen denken soms dat ze snel moeten gaan, maar dat is helemaal niet het geval. Het lichtfestival is nog elke dag te bezichtigen tot 10 januari. Er is echt wel tijd genoeg", zei de politiewoordvoerder. Ze raadde aan om op een weekdag te komen, wanneer het rustiger is. "We willen echt wel dat de mensen gespreid komen."

Burgemeester De fauw zit vanochtend samen met de politie en met de organisatie. "We plannen extra stewards en ook de looplijnen zullen wellicht wat wijzigen waardoor er op sommige plaatsen eenrichtingsverkeer komt."

Ook op Brusselse Grote Markt was het druk

Ook in Brussel was het gisterenavond erg druk aan de Grote Markt. Veel mensen wilden blijkbaar de kerstboom en het lichtspel op de gebouwen gaan bekijken. De politie stuurde extra agenten om te controleren of de coronamaatregelen (mondmaskerplicht, afstand houden) werden nageleefd. 

Xinhua News Agency.All Rights Reserved

"Voor de komende dagen en weken zijn we andere maatregelen aan het bekijken", zei politiewoordvoerder Olivier Slosse. "We zoeken naar manieren om de toevloed te reguleren en ervoor te zorgen dat er altijd genoeg plaats is om afstand te houden."

(Lees voort onder de tweet en Instagrampost)

"Dat zal gaan over gecontroleerde toegang tot de Grote Markt, het aanspreken van mensen, en verbaliseren waar nodig. Het zal een geheel aan maatregelen zijn. Dat wordt de komende dagen en weken besproken. En natuurlijk moeten we vermijden dat flessenhalsen creëren op andere plaatsen waar mensen dan dicht bij elkaar staan." 

De politiewoordvoerder roept op om drukke momenten te vermijden en het bezoek zo kort mogelijk te houden. "Het zal natuurlijk ook afhangen van de medewerking van de mensen."

"Veel mensen kwamen vandaag naar het centrum van Brussel. Spijtig genoeg te veel mensen op hetzelfde moment", reageerde burgemeester Philippe Close (PS) op Twitter.

Meest gelezen