Photonews

Ziekenhuizen kunnen niet-essentiële zorg heropstarten als die geen gebruik maakt van de intensieve zorg

De niet-dringende zorg in de ziekenhuizen kan herstarten. Dat staat in een gezamenlijke brief van het comité Hospital & Transport Surge Capacity, het interfederale overlegorgaan dat de toestand in de ziekenhuizen monitort. Uit een rondvraag van VRT NWS blijkt dat veel ziekenhuizen dat voorlopig niet gaan doen.

"Gezien de epidemiologische toestand, en gezien de blijvende zeer hoge druk op de ICU-capaciteit, is het vandaag nog te vroeg om eventuele heropstart van de niet-dringende activiteiten die gebruik maken van intensieve zorgen, de eerste mogelijke stap binnen het afschakelplan, toe te staan", klinkt het in de omzendbrief. Gevreesd wordt dat de druk op de intensieve zorg nog de rest van dit jaar te hoog gaat zijn. 

Voornamelijk de beschikbaarheid van personeel zal hierin een bepalende factor zijn

De heropstart van klassieke hospitalisaties en dagziekenhuisactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg zouden eventueel wel kunnen herstarten, maar daarvoor wordt gerekend op de inschatting van de hoofdartsen van de ziekenhuizen en de coördinatoren van de lokale ziekenhuisnoodplannen. "Voornamelijk de beschikbaarheid van personeel zal hierin een bepalende factor zijn."

Uit een kleine rondvraag van VRT NWS bij een aantal ziekenhuizen blijkt dat die personeelsruimte er bij de gecontacteerde ziekenhuizen voorlopig nog niet is. "We hebben nog altijd veel patiënten op de afdeling intensieve zorg en daar hebben we nog altijd veel personeel voor nodig", klinkt het bijvoorbeeld bij het UZ Brussel, "maar we evalueren elke dag opnieuw". Hetzelfde horen we bij verschillende andere universitaire en algemene ziekenhuizen.

Geert Meyfroidt, die als voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde lid is van het comité, bevestigt de richtlijnen in de omzendbrief. "We proberen geleidelijk aan de gewone activiteiten weer mogelijk te maken, waarbij we de verantwoordelijkheid geven aan de ziekenhuizen zelf", zegt hij aan persagentschap Belga. Maar, zo benadrukt Meyfroidt, het gaat om een "herstart met de handrem op".

Margot Cloet: "Eerste voorzichtige stap"

"Dit is een eerste voorzichtige stap", reageert Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, een netwerk van ziekenhuizen en andere zorgorganisaties in Vlaanderen. "De druk op de diensten intensieve zorgen begint stilaan wat af te nemen", waardoor het mogelijk wordt het aantal bedden voor coronapatiënten af te bouwen. "Zo kunnen we de uitgestelde zorg weer heropenen."

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) reageert tevreden. De organisatie had net nog in een open brief opgeroepen om ziekenhuizen autonoom te laten beslissen welke activiteiten zij kunnen hervatten. BVAS-voorzitter Philippe Devos wijst erop dat sommige patiënten al van voor de eerste coronagolf wachten op hun ingreep. En het gaat misschien om niet-essentiële ingrepen, maar ze kunnen de levenskwaliteit wel fors verbeteren, aldus Devos, die verwijst naar mensen met bijvoorbeeld een hernia of cataract.

Meest gelezen