Netflix 2020, Inc

Britse minister van Cultuur wil waarschuwing bij "The crown": "Kijkers kunnen fictie voor realiteit nemen"

De Britse minister van Cultuur Oliver Dowden gaat Netflix vragen om een waarschuwing toe te voegen aan "The crown". Die melding moet benadrukken dat de serie over het Britse koningshuis fictie is. "Zonder vrees ik dat een generatie kijkers die deze gebeurtenissen niet heeft meegemaakt, fictie voor feiten zal aanzien."

Het nieuwste seizoen van "The crown", waarin onder meer de bewogen relatie tussen prins Charles en prinses Diana aan bod komt, maakt veel reacties los in het Verenigd Koninkrijk. De serie is gebaseerd op echte gebeurtenissen, maar neemt soms een loopje met de werkelijkheid -in dit artikel scheiden we feiten en fictie- en stelt volgens sommige critici het koningshuis in een slecht daglicht.

De Britse minister van Cultuur Dowden wil daarom dat streamingdienst Netflix een duidelijke waarschuwing toevoegt voor elke aflevering, waarin aangegeven wordt dat het om fictie gaat. "Net als bij andere producties moet Netflix daarover duidelijk zijn. Zonder zo'n melding vrees ik dat een generatie kijkers die deze gebeurtenissen niet heeft meegemaakt, fictie voor werkelijkheid zal aannemen", zegt hij aan de krant Mail on Sunday.

"Soms moet je accuraatheid opofferen, maar nooit de waarheid", zei Peter Morgan, de schrijver van de reeks, eerder over kritiek op onjuistheden in "The crown". 

Netflix heeft nog niet gereageerd op de vraag van de minister. De streamingdienst geeft geen kijkersaantallen vrij, maar het is duidelijk dat het vierde seizoen van "The crown" een stuk populairder is dan het vorige. Dat heeft er wellicht mee te maken dat de reeks nu gebeurtenissen behandelt die recenter in het geheugen liggen, en dan in het bijzonder het tragische huwelijk van Charles en Diana.

Meest gelezen