Examencommissie moet in twee weken tijd 7.000 uitgestelde examens inhalen

Om alle kandidaten de kans te geven nog voor kerst hun examens af te leggen, organiseert de examencommissie voor het eerst beveiligde online-examens thuis voor grote groepen. In totaal moeten de volgende weken zo'n 7.000 examens worden ingehaald. De helft daarvan zullen de kandidaten thuis via de computer kunnen afleggen. 

Via de examencommissie ( de vroegere middenjury) kan je  alsnog een diploma secundair onderwijs  behalen. De kandidaten doen dit via zelfstudie en ze leggen ook de examens op eigen tempo af. Maar door corona was het examencentrum in Brussel een maand gesloten en konden de geplande examens niet doorgaan

Vooral voor jongeren in de derde graad die bijna klaar zijn met hun examenprogramma is het belangrijk dat ze nog voor kerst de examens kunnen afleggen

Griet Van den Eynde, woordvoerder Examencommissie

Vandaag gaan de deuren weer open, maar wegens de coronaveiligheidsmaatregelen kunnen maar 135 kandidaten tegelijk examens afleggen in plaats van 360 in normale omstandigheden. 

Om alle kandidaten de kans te geven om hun examen van november nog voor de kerst af te leggen, gaan we de helft van die 7000 examens die nog moeten worden afgelegd voor het eerst via een beveiligd online-examen thuis organiseren, zegt Griet Van den Eynde van de Examencommissie. De andere helft kan dus wel nog in het examencentrum doorgaan.

Zo snel mogelijk diploma behalen

Vooral voor jongeren in de derde graad die bijna klaar zijn met hun examenprogramma is het belangrijk dat ze nog voor kerst de examens kunnen afleggen.  "Zij willen het diploma secundair onderwijs zo snel mogelijk behalen om de start van het tweede semester in hoger onderwijs niet te missen", zegt Van den Eynde. 

Fraude voorkomen

Om de examens eerlijk te laten verlopen, werkt de Examencommissie samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in proctortechnologie.  De kandidaten filmen zichzelf met 2 camera’s: de webcam van hun computer waarop ze examen afleggen en de camera van hun smartphone. 

Ze hebben tijdens het examen alleen toegang tot de weblinks die de Examencommissie toestaat. "Twee dagen na het examen krijgen we een rapport van alle incidenten en moeten we bepalen of elk examen correct verlopen is", zegt Van den Eynde. 

Zo’n 800 kandidaten zullen vandaag hun examen dat normaal gezien in Brussel zou plaatsvinden, thuis afleggen

Griet Van den Eynde, woordvoerder Examencommissie

Testexamens

De voorbije weken heeft de Examencommissie testexamens uitgevoerd met groepen tot 50 kandidaten. "De eerste resultaten zijn positief, zowel voor de kandidaten als voor onze organisatie", zegt Van den Eynde.  

“Maar toch is al gebleken dat het geen evidentie is. Het vraagt wel wat technische middelen en digitale vaardigheden van de kandidaten, waardoor we veel meer ondersteuning moeten bieden en snel moeten ingrijpen als ze in de problemen geraken”.

De examencommissie wil vermijden dat kandidaten extra stress hebben door het examen op afstand waardoor ze zich niet voldoende op het examen zelf zouden kunnen concentreren. 

"Niet alleen de examensoftware zelf moet goed functioneren, ook de internetconnectie van elke kandidaat afzonderlijk moet voldoende stabiel zijn", zegt Van den Eynde.  Daarom krijgt de kandidaat een dag op voorhand de kans om alles uit te testen.

Ook in de toekomst online-examens thuis?

Op basis van de ervaringen van de 5 online examendagen die we nu in december organiseren zullen we beslissen of we er ook in de toekomst mee doorgaan, zegt Van den Eynde. 

"Voor de kandidaten die uit heel Vlaanderen komen, kan het interessant zijn om toch een deel van het examenprogramma thuis af te werken. Voor ons als examencommissie is het interessant om examens voor grote groepen van kandidaten niet te moeten spreiden over verschillende examendagen zodat we efficiënter kunnen plannen". 

Wie niet over de nodige technische middelen beschikt, zal nog altijd examen kunnen afleggen in Brussel, belooft de Examencommissie. 

Meest gelezen