Frankrijk en Engeland gaan migratie over Kanaal strenger aanpakken

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan meer mensen en middelen inzetten tegen de illegale migratie over zee. Duizenden migranten zijn dit jaar al het Kanaal overgestoken, met de hulp van mensenhandelaars. Het aantal controles aan Franse kant wordt verdubbeld. De Britse minister Priti Patel hoopt dat het nu bijna onmogelijk zal worden om de overtocht naar Engeland te maken. 

Frankrijk gaat meer patrouilles en technologische middelen inzetten, om de illegale immigratie over het Kanaal naar Engeland in te dijken. Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zal Frankrijk vanaf 1 december het aantal patrouilles aan de kusten verdubbelen. Patel bereikte daarover zaterdag een akkoord met haar Franse ambtgenoot Gerald Darmanin. 

Dit akkoord gaat een verschil maken

Brits minister van binnenlandse zaken Priti Patel

Priti Patel zei aan de openbare omroep BBC dat vooral de Fransen meer inspanningen gaan doen. Naast de verdubbeling van het aantal patrouilles aan de Franse kust wordt er ook geïnvesteerd in nieuwe technologie, zoals drones en radars. Welke inspanningen worden gedaan aan Britse kant is niet duidelijk.

Volgens Patel hebben de Fransen dit jaar al zo'n vijfduizend mensen tegengehouden, die de oversteek wilden wagen. Aan Britse kant gaat het om enkele honderden. Nog volgens Binnenlandse Zaken in Londen werden vorig jaar maar goed vier op de tien mensen onderschept. De voorbije weken zou de "succesratio" al zijn gestegen tot zes op de tien. Volgens Patel zoeken de laatste tijd meer en meer mensen weer andere mogelijkheden op om de grens over te geraken, zoals vrachtwagens.

De overtocht is dit jaar goedkoper geworden 

Brits minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel
migranten in de omgeving van Dover

Heel precieze cijfers over het aantal vluchtelingen en migranten dat de gevaarlijke oversteek van het Kanaal wil maken zijn er niet. Van begin januari tot eind augustus waren het er naar schatting 6.200. De Franse autoriteiten hebben ook in september nog eens 1.300 mensen onderschept. Brits minister Patel heeft het voor dit jaar over "een exponentiële groei". 

Dat heeft ondermeer te maken met het goede weer deze zomer, zei ze. Maar ze wijst vooral naar mensenhandelaars. Deze zomer is de prijs die de criminele organisaties aanrekenen voor de overtocht ook drastisch gedaald, zegt Patel nog. De overtocht op het drukbevaren Kanaal is ook erg gevaarlijk, dit jaar hebben al minstens zeven mensen het leven verloren. 

Lees verder onder de foto:

Brits minister van Binnenlandse Zaken Patel

Aan Franse kant is er geen officiële commentaar van Binnenlandse Zaken. Naar verluidt zou het Verenigd Koninkrijk ook bijdragen tot de huisvesting van migranten en asielzoekers in Frankrijk. Die leven vaak in tentjes en in mensonwaardige omstandigheden, zowel bij de kust als in de omgeving van Parijs. Mensenrechtenorganisaties zijn niet blij met de nieuwe regels. "Er wordt niets gedaan om de veiligheid van mensen en kinderen te garanderen. De stoelen op het dek van de Titanic zijn herschikt, een schande dat een Brits minister zoiets met veel tromgeroffel durft aan te kondigen", zegt Bella Sankey, van de Britse hulporganisatie Detention Action.

Priti Patel (rug) overlegt met haar Franse collega Darmanin (scherm)

Meest gelezen