Leuvense winkelstraten heropenen met druktebarometer

Leuven gaat een kleurenbarometer gebruiken om aan te geven op welke plekken het druk is, bij de heropening van de winkels dinsdag. "Op de website van de stad en via sociale media kan iedereen zo nakijken wanneer het geen goed idee is om naar de winkelstraten af te zakken", zegt Leuvens schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). 

Om alles in goede banen te leiden, worden er extra stewards ingezet en gaat de politie de drukte monitoren. "Zij geven dan door aan de stad op welke plaatsen het druk is. De stad communiceert de drukte naar de bevolking aan de hand van een kleurenbarometer met drie kleuren: groen, oranje en rood. Zo kan iedereen makkelijk zien wanneer er op welke plaatsen al te veel volk is", aldus Geleyns. Net zoals na het einde van de vorige lockdown, zijn de stewards mensen die in de culturele sector werken en met de stad verbonden zijn. 

Bondgenotenlaan verkeersvrij

Daarnaast wil de stad ook zoveel mogelijk ruimte maken. Daarom zal de Bondgenotenlaan, één van de belangrijkste winkelstraten van Leuven, op zaterdagen en op de koopzondagen verkeersvrij gemaakt worden. "We willen die koopzondagen wel nog toelaten, omdat het volk dan beter gespreid kan worden", zegt Geleyns. "Daarom ben ik ook blij dat de winkels al op 1 december mogen openen, in plaats van midden december zoals eerst gezegd. De komende maand wordt een drukke periode, en anders had iedereen zijn of haar koopjes op slechts twee weken moeten doen." Als het te druk wordt, zal van de Mechelsestraat, de smalste winkelstraat van Leuven, eventueel een eenrichtingsstraat gemaakt kan worden. 

Als het te druk wordt is het mogelijk dat de politie winkelstraten zal afsluiten maar schepen Geleyns is er nogal gerust op: "Door de druktebarometer en de koopzondagen hopen we dat de mensen gespreid hun inkopen zullen doen, zodat het nooit te druk wordt in de stad."

Meest gelezen