Guy van Grinsven/ Studiopress- Maastricht-NL

Limburgse steden zijn blij verrast met onverwachte heropening van musea en tentoonstellingen

In heel wat steden wordt verrast gereageerd op de aankondiging dat ook musea vanaf dinsdag weer open morgen. Het was vooraf niet bekend dat die heropening op tafel lag, maar de beslissing wordt op gejuich ontvangen en alvast in Hasselt, Tongeren en Genk wordt alles klaargemaakt voor een heropening van musea en tentoonstellingen.

De stedelijke musea in Hasselt - het Jenevermuseum, het Stadsmus en het Modemuseum Hasselt - openen dinsdag opnieuw de deuren. "De beslissing heeft ons verrast maar de plannen lagen klaar. Eigenlijk moeten we gewoon de scenario's van de vorige keer weer bovenhalen. De bezoekers kunnen opnieuw online een ticket kopen en een tijdslot reserveren. Hier en daar zullen we wat verfijningen doen in vergelijking met vorige keer en we moeten enkele personeelsleden die elders waren ingeschakeld, terugbrengen. Maar we zijn blij de werking weer te kunnen starten," aldus schepen van cultuur van Hasselt Joost Venken (RoodGroen+). Z33, het Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur in Hasselt zal wellicht woensdag zijn deuren openen.

Verfwerken even stop in Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent dinsdag eveneens de deuren. "We hoopten op 14 december te kunnen heropenen, dus het is een verrassing dat het vervroegd is. Dit weekend zijn we meteen met de voorbereidingen gestart," zegt An Christaens (CD&V), schepen van cultuur in Tongeren. "We gaan een paar extra schermen plaatsen, maar de coronamaatregelen waren er natuurlijk al. De verfwerken die aan de gang waren, worden ook even gestopt zodat bezoekers alles kunnen bekijken. En we zetten de registratietools weer open voor de bezoekers."

Toch nog kijken naar Tim Walker

In Genk zijn ze vooral blij dat ze de prestigieuze expo Tim Walker in C-Mine opnieuw kunnen opnenen.  “We hadden ons er met pijn in het hart al bij neergelegd dat deze prachtige expo niet meer zou heropenen. Wat een opsteker dat het nu toch kan," aldus schepen Anniek Nagels. “Uiteraard moet dat wel gebeuren op een veilige manier, en alleen op reservatie. Daarom zal de heropening pas volgende week kunnen, maar reserveren kan wel al vanaf 1 december." Nog in Genk zal ook het Emile Van Dorenmuseum heropenen, maar nog niet meteen. Daar was een tentoonstellingswissel gepland midden december en nu moet bekeken worden wat haalbaar is. 

Het museumwandelpark en de openluchtspeeltuin in Bokrijk blijven toegankelijk tot en met zondag 3 januari. Daar veranderen de nieuwe maatregelen niets aan. Normaal is Bokrijk in deze periode sowieso niet als museum geopend, het winterevenement was eerder ook al afgeblazen.

Meest gelezen