Ook vanavond was er veel volk op de Brusselse Grote Markt

Brusselse politie: "Minder volk op Grote Markt, geen incidenten", Nederland bezorgd over Belgische dagjestoeristen  

Er liggen nu minder dan 4.000 mensen in het ziekenhuis met COVID-19. Op het hoogtepunt van deze coronagolf begin november waren er nog bijna 7.500 mensen opgenomen. Na de grote volkstoeloop van gisteren in Brugge en Brussel zijn maatregelen genomen. En in Nederland is er bezorgdheid over de grote aantallen Belgische dagjestoeristen. Volg alles op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brusselse politie: "Er was volk in het centrum, maar merkelijk minder dan gisteren"

Ook vandaag was het behoorlijk druk op en rond de Brusselse Grote Markt. "Maar er was merkelijk minder volk dan gisteren", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Sowieso hadden we een aantal maatregelen genomen om de toestroom te regelen. Het is nooit tot situaties gekomen zoals gisteren. Er was ruimschoots plaats genoeg om de afstand te respecteren."

Volgens de politie waren er geen incidenten en er zijn geen pv's uitgeschreven voor overtredingen. Morgen worden de veiligheidsmaatregelen geëvalueerd. Dat was sowieso gepland met het oog op de heropening van de winkels dinsdag. Eerder vandaag had het stadsbestuur al aangekondigd dat er met een filtersysteem zal gewerkt worden om drukte te vermijden.

Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Vuurwerkhandelaars: "Geen verbod op verkoop van vuurwerk"

Het ministerieel besluit met de recentste coronamaatregelen, dat vandaag werd gepubliceerd in het Staatsblad, stelt geen verbod in op de verkoop van vuurwerk. Dat melden handelaars uit de vuurwerksector.

Het ministerieel besluit heeft het alleen over een verbod op het gebruik van een reeks "pyrotechnische artikelen". Het gaat om vuurwerk van de categorieën F2, F3 en F4, en van de categorieën P1 en P2, net als vuurwerk "voor theatergebruik" van de categorieën T1 en T2. Daarnaast is het verboden om geluids- of carbuurkanonnen te gebruiken. Het vuurwerk is zowel op privaat domein als in de openbare ruimte verboden. Alleen het kleinere F1-vuurwerk - het zogenoemde schertsvuurwerk - mag wel nog gebruikt worden.

Na het Overlegcomité vrijdag was aangekondigd dat er een algemeen verbod zou komen op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Maar dat verkoopverbod staat dus niet in het ministerieel besluit.

"Dat is een anomalie die ik niet goed begrijp", zegt Christophe Byl, zaakvoerder van CBF Pyrotechnics in Geraardsbergen, dat vuurwerkshows verzorgt. "Eerst was ook de verkoop verboden en nu is dat plots weg. Waarschijnlijk hebben ze bedacht dat als ze het gaan verbieden, dat ze dan ook moeten compenseren. Dat lijkt de evidentie zelf. Als je de verkoop aan banden legt, dan ontstaat er ook sowieso een illegaal circuit."

Het kleinere F1-vuurwerk mag wel nog gebruikt worden. "Wij merken dat 80 procent F1-vuurwerk vraagt, aangevuld met wat fonteintjes. Dat zal dus uitverkocht geraken, maar het ligt nog massaal in magazijnen in Duitsland. Er is momenteel heel weinig vraag naar knalvuurwerk, ook niet bij Nederlandse klanten", zegt Stefan Vranckx, zaakvoerder van Zena Beringen en XL Vuurwerk. "We zijn al blij dat we mogen verkopen en op F1-pakketten kunnen concentreren, want het vuurwerkverbod gaat heel veel mensen afschrikken. De grenswinkels gaan er wel voordeel uithalen, maar vanaf 15 december is er ook een vervoersverbod voor Nederlanders."

Opnieuw tientallen feestvierders betrapt in woning in Sint-Genesius-Rode

In Sint-Genesius-Rode heeft de politie afgelopen nacht een feestje stilgelegd waarop meer dan 40 personen aanwezig waren. Begin deze maand werden in dezelfde villa 76 jongeren betrapt op een Halloweenfeestje. De mensen die op beide feestjes betrapt werden, komen er niet met een boete vanaf, maar zullen zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden, meldt het parket van Halle-Vilvoorde.

“Verschillende aanwezigen probeerden bij aankomst van de politie te vluchten via omliggende tuinen”, zegt Carol Vercarre van het parket. “Ploegen van de omliggende politiezones Zennevallei, Dilbeek en Ukkel kwamen hun collega’s van de politiezone Rode bijstand verlenen. 29 Personen kregen nog een onmiddellijke minnelijke schikking van 250 euro voorgesteld. Voor 16 personen - waaronder de organisator - die al eerdere corona-inbreuken hadden gepleegd, werd een proces-verbaal opgesteld. Zij zullen zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden.”

In de nacht van 31 oktober op 1 november betrapte de politie 76 jongeren op een feestje in dezelfde villa. Toen kregen alle aanwezigen een boete van 250 euro.

Bezorgdheid in Nederland over Belgische dagjestoeristen: "Kunnen we er niet bij hebben"

De voorzitter van het Veiligheidsberaad in Nederland, Hubert Bruls, verwacht ook de komende weekenden vanwege Sinterklaas en Kerstmis drukte in de Nederlandse steden, zo zegt hij bij de NOS. Volgens Bruls is het met name belangrijk om iets te doen aan de toeloop van Belgische dagjesmensen.

"In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten. Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn", zegt Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is. Vanaf dinsdag mogen de winkels bij ons weer open, maar onder strengere voorwaarden dan in Nederland. Het is dus afwachten of de toestroom zal verminderen.

Ook in Rotterdam waren dit weekend veel auto's met Belgische nummerplaten te zien. "Alleen kunnen wij als burgemeesters er niet veel aan doen: dit is echt een kabinetskwestie en iets tussen twee lidstaten", zegt Bruls. "Maar er moeten zeker afspraken over gemaakt worden."

Een mogelijkheid is volgens hem het sluiten van de detailhandel, als het druk en onbeheersbaar blijft in de winkelstraten. "Ik sluit niet uit dat je wel iets moet afspreken om als burgemeesters samen op te trekken. Maar dat is nu, na dit weekend, nog geen noodzaak."

Leuvense winkelstraten heropenen met druktebarometer

Leuven gaat een kleurenbarometer gebruiken om aan te geven op welke plekken het druk is, bij de heropening van de winkels dinsdag. "Op de website van de stad en via sociale media kan iedereen zo nakijken wanneer het geen goed idee is om naar de winkelstraten af te zakken", zegt Leuvens schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). 

Lees meer in dit artikel:

BEKIJK: Drukte in de winkelstraten in Maastricht, burgemeester niet opgezet met Belgische shoppers

Dinsdag mogen bij ons de winkels weer opengaan. Burgemeesters in het hele land nemen alvast maatregelen om een overrompeling in hun winkelstraten te voorkomen. Maar veel landgenoten wilden zolang niet wachten, en gingen dit weekend over de grens inkopen doen. Ook in Maastricht waren er heel veel Belgische bezoekers, en daar is de burgemeester niet blij mee. Ze dreigde er vanmiddag mee om de winkels te sluiten, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Videospeler inladen...

Burgemeester Lanaken: "Nederlandse politie moet maar controleren op Belgen die funshoppen"

Burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD) zegt dat de Nederlandse politie zelf maar moet controleren op "funshoppers" uit ons land. Hij reageert daarmee op de klachten van Nederlandse burgemeesters over te grote drukte in de stadscentra, onder meer door de toestroom van Belgen.

"Wij gaan aan de grens geen statische controles meer houden, want dat veroorzaakt nodeloos tijdverlies en sociale drama's voor de mensen die zich wel aan de regels houden en alleen de grens oversteken voor het werk, studies, familiebezoek of voor mantelzorg", aldus burgemeester Keulen.

Hij was er niet van op de hoogte dat in Maastricht code rood was afgekondigd. "Ik stel voor dat Nederland op zijn grondgebied zelf de Belgen gaat filteren en hen controleert op hun reden van aanwezigheid. Als die Belgen daar zijn voor funshoppen of in het kader van recreatie, dan moeten ze in Nederland maar boetes uitschrijven. Eén op de drie heeft lak aan de regels en trekt toch naar Nederland. Zij vormen een gevaar voor de volksgezondheid in Nederland. Aan de hand van de nummerplaat kan de politie de Belgen er gemakkelijk uitpikken."

Sinds midden november al staan er aan de grensovergangen tussen Lanaken en Riemst en Maastricht waarschuwingsborden tegen niet-essentiële grensbewegingen. Ook de burgemeester van Riemst, Mark Vos (CD&V), laat weten dat hij geen grenscontroles gaat organiseren. "Het is jammer dat men zich niet kan inhouden, want het gaat slechts om een beperkte groep. Het is begrijpelijk dat ze in Nederland code rood afkondigen. We hebben sowieso beslist geen grenscontroles te houden, tenzij we verplicht worden door de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken."

Brusselse politie gaat toestroom naar Grote Markt filteren

De Brusselse politie controleert vanavond de toestroom van mensen die op de Grote Markt de kerstboom willen bewonderen. Gisteravond werd vastgesteld dat er te veel mensen tegelijkertijd op het plein waren, wat in strijd is met de coronaregels. Ook vanavond is het behoorlijk druk. De komende dagen wordt een filtersysteem gehanteerd.

"Op een vergadering werd nagegaan op welke manier het aantal mensen op de Grote Markt kan worden beperkt op drukke dagen", zegt Wafaa Hammich, woordvoerder van burgemeester Philippe Close (PS). "Er is sprake van een filtersysteem via telling van het aantal mensen, wellicht hetzelfde systeem dat vanaf dinsdag in de Nieuwstraat wordt toegepast. Het is de bedoeling dat mensen een wandeling in het stadscentrum kunnen maken met respect voor de gezondheidsmaatregelen."

"Maar vanavond, om de toeloop van mensen onder controle te houden, hebben we de ordediensten nodig. Ze zullen ervoor zorgen dat de mensen niet te lang ter plaatse blijven. In de Koninginnegalerij zal een privéfirma daarvoor instaan", aldus nog Hammich. Bij de stad Brussel benadrukken ze ook dat dat er geen sprake is van een klank- en lichtspektakel op de Grote Markt, zoals de voorbije jaren het geval was. Wel wordt het stadhuis verlicht, maar dat zal voortaan gewoon in het wit zijn.

Politiewoordvoerder Olivier Slosse zegt dat het de bedoeling is om mensen zoveel mogelijk in dezelfde richting te laten gaan. Als het nodig is, worden toegangswegen afgesloten, zo luidt het.

Bekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Verschillende lockdownfeestjes in Antwerpen en Turnhout stilgelegd

De politie heeft drie lockdownfeesten in Antwerpen stilgelegd. Eén van die feestjes werd nadien gewoon hervat, waardoor de agenten opnieuw moesten tussenkomen. Enkele aanwezigen werden daarop bestuurlijk aangehouden. Ook de nacht voordien werd in Turnhout een lockdownfeestje stilgelegd door de politie.

Lees hier meer:

Geen lastminuteversoepelingen voor feestdagen zeggen Vandenbroucke en Jambon

"Een lastminuteversoepeling wat betreft het aantal contacten voor de feestdagen is uitgesloten", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) op RTL-TVi. "Om het debat over versoepelingen te openen, moeten er gedurende drie weken minder dan 800 besmettingen per dag zijn. Die indicator staat vandaag op 3.300. Het is volledig uitgesloten dat hij binnen een week op 800 staat", zei Vandenbroucke. "Een derde golf vermijden is het mooiste kerstcadeau."

In "De zevende dag" liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) iets soortgelijk optekenen. "Ik ga geen hoop geven en zeggen dat we binnen veertien dagen gaan herevalueren", zei Jambon. "Het is duidelijk: Kerstmis zal in heel beperkte kring zijn. Het zal niet zijn zoals de andere jaren."

Meer dan 5.600 nieuwe besmettingen in Nederland

Op 24 uur tijd zijn in Nederland 5.609 nieuwe coronabesmettingen opgetekend, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM). Dat zijn er 1.110 meer dan de dag ervoor.

De dagelijkse aantallen nieuwe infecties fluctueren al de hele week. Het RIVM wijst erop dat de weekcijfers een beter beeld geven. Die brengt het instituut elke dinsdag naar buiten. Daaruit komt een dalende lijn naar voren.

Het afgelopen etmaal overleden 25 mensen aan de gevolgen van corona, 34 minder dan de 59 sterfgevallen die gisteren werden gemeld.

Politie Maasmechelen verbaliseert hardleerse shishabar

De lokale politie Lanaken-Maasmechelen heeft het voorbije weekend een bijzonder hardleerse uitbater van een shisha- en loungebar aan de Boudewijnlaan in Maasmechelen alweer moeten verbaliseren voor het overtreden van de coronamaatregelen. In de zaak zaten vier personen. In oktober werd daar een feest met 39 personen stilgelegd. In augustus waren in dezelfde zaak 25 feestvierders betrapt.

Verder ging dit weekend een carwashuitbater in de fout. Particulieren waren in de carwash hun voertuig aan het wassen.

Politie betrapt 20-tal Antwerpse jongeren op lockdownfeestje in de Ardennen

De politie heeft afgelopen nacht een proces-verbaal opgemaakt tegen een twintigtal jongeren die, tegen de coronaregels in, waren samengekomen voor een feestje in een grote gîte in Manhay, in de provincie Luxemburg. Dat meldt het parket van Luxemburg. De jongeren kwamen uit Antwerpen.

De politie van de zone Famenne-Ardenne trad rond 4 uur 's ochtends op om het feest stil te leggen, preciseerde het parket. Op dat moment was nog een twintigtal jongeren ter plaatse en was een deel van de feestvierders al vertrokken. De mensen tegen wie een pv werd opgemaakt, moeten een boete van 250 euro betalen. Voor elk van hen volgt nog een gerechtelijk staartje

Code rood in Maastricht, burgemeester dreigt met winkelsluiting

De Nederlandse stad Maastricht heeft vanmiddag voor de binnenstad code rood afgekondigd. Het is er, mede door Belgen, te druk, mensen kunnen de anderhalve meter afstand niet meer bewaren, zegt een woordvoerster aan persagentschap ANP.

Het stadsbestuur roept mensen op om niet meer te komen. Als dat toch nog gebeurt, dan zal burgemeester Annemarie Penn-te Strake tot het sluiten van de winkels in de binnenstad overgaan.

Ook in Eindhoven is het vanmiddag drukker aan het worden. De zuidelijke Nederlandse stad roept mensen op om niet meer naar de binnenstad te komen. Gisterenmiddag besloot burgemeester John Jorritsma de winkels eerder te sluiten, omdat het, mede door Belgen, veel te druk was. Ook zijn collega in Dordrecht deed dat toen.

Na grote volkstoeloop van gisteravond: lichtspektakel Wintergloed in Brugge gaat vanavond en volgend weekend niet door

Na de drukte van gisteren bij Wintergloed in Brugge wordt het lichtspektakel vanavond en volgend weekend geschrapt. Er waren gisteren zeker 10.000 bezoekers, schat burgemeester Dirk De fauw (CD&V). En dat is te veel. "Bij 3.000 à 4.000 bezoekers kan het perfect veilig verlopen."

Na het overleg van vanmorgen heeft de burgemeester beslist om het festival vanavond en volgend weekend niet te laten doorgaan. "We moeten nog een aantal praktische zaken regelen en dat lukt niet tegen vanavond. Volgend weekend is dan het eerste winkelweekend, dus we vrezen dat de twee samen een te grote volkstoeloop zal veroorzaken. We gaan zien hoe het loopt en dan kan het na volgend weekend weer samen gebeuren."

"Het is drastisch", geeft De fauw toe. "Maar Wintergloed loopt tot 10 januari, dus je hoeft je niet te haasten om deze of volgende week te komen." Ze zullen ook extra maatregelen nemen, laat De fauw weten: "Een belangrijk deel van de stad zal opnieuw autovrij gemaakt worden, ook het openbaar zal omgeleid worden. We bekijken ook om de looproutes aan te passen."

Videospeler inladen...

In "De zevende dag" was er al van verschillende gasten, onder wie infectiologe Erika Vlieghe, zware kritiek gekomen op de volkstoeloop in Brugge en Brussel gisteravond. Lees en bekijk meer in het artikel hieronder:

Minister Annelies Verlinden (CD&V): "Ik denk niet dat we voor Kerstmis nog versoepelingen gaan zien"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) denkt niet dat we nog verdere versoepelingen moeten verwachten voor Kerstmis. "We hebben nu een systeem gemaakt waardoor dat we heel goed de cijfers kunnen opvolgen", vertelt ze in "De zevende dag". "Als we aan bepaalde drempels zijn, kunnen we versoepelingen overwegen. De voorspellingen zijn zo dat we tegen Kerstmis nog niet aan de nodige drempels zijn. We blijven dat opvolgen, dat is een permanente evaluatie. Maar ik moet u eerlijk zeggen dat ik niet denk dat we voor Kerstmis nog versoepelingen zullen zien."

Videospeler inladen...

Infectioloog Erika Vlieghe: "Heleboel activiteiten die evenementensector heel goed kan invullen"

De evenementensector blijft intussen vragen naar meer perspectief. Toch denkt infectioloog Erika Vlieghe in "De zevende dag" dat er een heleboel alternatieve activiteiten zijn die de evenementensector goed kan invullen. "De komende maanden gaan vol met evenementen zitten: mensen gaan naar een kerstboom kijken, gaan winkelen... Zelfs de vaccinaties zullen een groot en zeer complex evenement zijn. Dat is een gigantische taak om dat allemaal te organiseren."

Videospeler inladen...

Minister Hilde Crevits (CD&V) hoopt dat heropening winkels coronaveilig verloopt: "De beste manier om ervoor te zorgen dat alle winkels weer dichtgaan, is nu massaal overal opvliegen"

In Nederland moesten ze gisteren om 16 uur al de winkels sluiten omdat er te veel volk aanwezig was. Bij ons mogen dinsdag de winkels weer open, en Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) houdt toch wat haar hart vast. "De beste wijze om ervoor te zorgen dat alle winkels weer dichtgaan is nu massaal overal opvliegen. aan de lokale besturen is mijn oproep om hele goede crowdcontrol-systemen te gebruiken."

Infectioloog Erika Vlieghe over drukte in Brugge en Brussel: "Dit is zorgwekkend, waarom wordt dit niet gehandhaafd?"

"Dit is heel zorgwekkend, dit is wat we niet willen." Zo reageert infectioloog Erika Vlieghe op de beelden uit Brussel en Brugge, waar gisteren veel mensen waren om lichtspektakels te aanschouwen. "Ik zie ook veel mensen zonder mondmasker", zegt Vlieghe over de beelden. "Oké, het is buiten, maar met zoveel mensen dicht bij elkaar, dat is niet goed." 

"Ik vraag me eigenlijk wel af of we wel bijleren als maatschappij? Dat maakt me erg ongerust. Er is al heel veel gezegd en geschreven over aanloop naar tweede golf, maar als ik dan zie dat er veel mensen bij elkaar zijn zonder masker? Waarom wordt dat niet gehandhaafd? Waarom moet er nu dan weer een oeps-moment komen? We hebben nog vele maanden te gaan, laat ons het nu goed doen."

Videospeler inladen...
Ik ben geen pleitbezorger geweest van soepelere feestdagen. Ik denk dat we beter ineens duidelijkheid konden geven, ook al was het een harde en moeilijke boodschap
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De zevende dag"

Meest gelezen