AFP or licensors

Minstens 110 landarbeiders in Nigeria gedood op rijstvelden door Boko Haram

In het noordoosten van Nigeria heeft Boko Haram minstens 110 landarbeiders gedood toen ze aan het werk waren op rijstvelden. Dat hebben de Verenigde Naties gemeld. Eerder hadden Nigeriaanse autoriteiten nog melding gemaakt van minstens 70 doden. Er zijn bovendien nog verschillende gewonden en vermisten. 

"De balans was gisteren nog 43 doden. Men heeft me net verteld dat het er 70 zijn", zei de gouverneur van de staat Borno aan de pers. Volgens Amnesty International zijn er ook tien vrouwelijke slachtoffers en zijn er nog verschillende vermisten. Ondertussen hebben de Verenigde Naties duidelijk gemaakt dat deze aanval aan minstens 110 mensen het leven heeft gekost. Er werden ook verschillende vrouwen ontvoerd. 

Bekijk hier beelden van de begrafenis van de vele doden:

Videospeler inladen...

De aanval vond gisteren plaats in een dorp nabij de stad Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. De landarbeiders werden vastgebonden en hun kelen werden overgesneden, verklaarde de leider van de anti-jihadistische militie . "Het is zonder twijfel het werk van Boko Haram, die in de omgeving actief is en regelmatig boeren aanvalt."

Maar in welke omstandigheden de landarbeiders exact omgekomen zijn, is nog onduidelijk. Volgens de Verenigde Naties hebben gewapende mannen op motorfietsen de mannen en vrouwen, die op het land aan het werken waren, doodgeschoten. "Het incident is de meest brutale aanval op onschuldige burgers dit jaar", zei Edward Kallon, de humanitaire coördinator van de VN in Nigeria. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

President veroordeelt "terroristische moorden"

De slachtoffers waren voornamelijk landarbeiders uit Sokoto, een staat in het noordwesten van Nigeria. Sokoto bevindt zich zo’n 1.000 km van het dorp waar ze werden gedood. De mensen waren naar het noorden afgereisd om er werk te vinden. 

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari veroordeelde de moord op de boeren. Hij sprak over "terroristische moorden". Dat schreef zijn woordvoerder op Twitter. 

Begrafenis

Een deel van de slachtoffers werd vandaag begraven. De gouverneur van Borno sprak op de begrafenis over de moeilijke strijd die de Nigerianen dagelijks leveren: "thuis blijven en sterven door honger of gaan werken op het land en sterven door opstandelingen".

Hij riep de regering op om meer soldaten naar de regio te sturen om de mensen te beschermen.

Al meer dan 36.000 doden

Vorige maand doodde Boko Haram 22 boeren bij twee aanvallen op landbouwbedrijven ook in de buurt van Maiduguri.

De Nigeriaanse regering heeft al verschillende keren verklaard dat het Boko Haram had verslagen. President Buhari heeft ook gezegd dat hij alle mogelijke steun heeft gegeven om de bevolking te beschermen. Ondanks de inspanningen tegen de terreurgroep is Boko Haram de laatste tijd weer actiever. De afgelopen jaren zijn er door aanvallen en aanslagen al meer dan 36.000 mensen om het leven gekomen.

AFP or licensors

Meest gelezen