Omgeving vervuild door asbest na bedrijfsbrand in Bree

Aan de Maaseikerbaan in Opitter, een deelgemeente van Bree, heeft een zware brand gewoed. Het vuur was ontstaan in de loods bij een bouwbedrijf. Daarbij is asbest vrijgekomen in de omgeving.

De brand ontstond rond 15 uur in een loods aan het bouwbedrijf Haels in Opitter. Toen de brandweer van post Bree aankwam, sloegen de vlammen al door het dak. Er werd versterking gevraagd van andere korpsen, die onder meer  tankwagens stuurden. De politie sloot ondertussen de Maaseikerbaan af.

Bij de brand kwamen donkere rookwolken vrij en daarin zou asbest zitten, doordat het dak uit panelen in eterniet bestaat. Daarom werden de inwoners van Opitter, Tongerlo, Voorshoven en Neeroeteren gevraagd om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Later kreeg de brandweer het vuur onder controle en in de vooravond was alles geblust.

Onderzoek waar het asbest is gevallen

De Maaseikerbaan blijft evenwel afgesloten tot een gespecialiseerde firma het wegdek en de omgeving heeft gereinigd. Met een drone is ook vastgesteld tot waar de rook met asbest zich heeft verspreid. Een gespecialiseerde firma zal nadien precies bepalen welke huizen en tuinen getroffen zijn. Het stadsbestuur van Bree vraagt inwoners die stukjes asbest in hun tuin vinden dat te melden aan noodplanning@bree.be. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, het gerechtelijk lab voert een onderzoek. 

Meest gelezen