Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Infectiologe Vlieghe: "Leren we wel bij als maatschappij? Waarom moet er weer een "oeps-moment" komen?"

Infectiologe Erika Vlieghe (UZA) is boos en ongerust na de grote volkstoeloop gisteren op Wintergloed in Brugge en op de Brusselse Grote Markt. "Leren we eigenlijk wel bij als maatschappij", vraagt ze zich af in "De zevende dag". "Waarom moet er weer een "oeps-moment" komen?" Wintergloed gaat alvast vanavond en komend weekend niet door.

Gisterenavond was het over de koppen lopen in het stadscentrum van Brugge. Veel mensen waren afgekomen op het lichtspel Wintergloed dat nog tot 10 januari te bewonderen is. "Vanavond en komende vrijdag en zaterdag gaat Wintergloed niet door", zegt burgemeester Dirk De fauw aan VRT NWS. "Volgend weekend is dan het eerste winkelweekend, dus we vrezen dat de twee samen een te grote volkstoeloop zal veroorzaken. We gaan zien hoe het loopt en dan kan het na volgend weekend weer samen gebeuren."

Lees verder onder reactie van De fauw:

Videospeler inladen...

Ook in Brussel was het gisterenavond erg druk aan de Grote Markt. Veel mensen wilden blijkbaar de kerstboom en het lichtspel op de gebouwen gaan bekijken. De politie stuurde extra agenten om te controleren of de coronamaatregelen (mondmaskerplicht, afstand houden) werden nageleefd. 

Vlieghe noemt beide volkstoelopen "zeer zorgwekkend". "Het is wat we niet willen, wat niemand wil", zegt ze in "De zevende dag". "Ik zie veel mensen zonder masker lopen. Het is wel buiten, maar zoveel mensen zo dicht bij elkaar is niet goed", zegt ze. "Ik begrijp dat het verlangen groot is om terug ons leven op te pikken, maar dit moet beter."

"Leren we eigenlijk wel bij als maatschappij", vraagt ze zich af. "Het maakt me ongerust en boos. Er is al veel geschreven over de aanloop van de tweede golf en als ik nu mensen bij elkaar zie komen zonder masker. Waarom wordt dat niet gehandhaafd? Waarom moet er nu weer een "oeps-moment" komen? We gaan het nog maanden moeten volhouden. Laat ons het nu eens goed doen."

Lees verder onder de video van Vlieghe:

Videospeler inladen...

Ook minister-president Jambon "maakt zich gigantisch veel zorgen" als hij de beelden uit Brussel en Brugge bekijkt. "Dit is wat we niet willen zien gebeuren." Hij noemt het "onverstandig" dat steden dit soort evenementen organiseren. "Zelfs al raad je mensen af om af te komen."

Jambon raadt Brugge bijvoorbeeld aan om hulp te vragen bij de evenementensector. "De sector heeft veel ervaring met "crowd control" (red. beheersing van de mensenstromen). Neem die onder de arm en bekijk hoe je het kunt organiseren", zegt Jambon. "De coronaveiligheid staat voorop."

Lees verder onder de reactie van Jambon:

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt de toestroom in Brugge en Brussel moeilijk te begrijpen. "We vragen veel moeilijke dingen van de mensen en dan zijn dit soort beelden absoluut niet bevorderlijk", zegt ze in "De zevende dag". "De burgemeesters van Brugge en Brussel hebben me al laten weten dat ze bijkomende maatregelen gaan nemen."

In het geval van Brugge zal Wintergloed vanavond niet doorgaan. Ook komend weekend niet, omdat dit samen zou vallen met een winkelweekend. 

Heropening winkels

Vlieghe houdt dan ook haar hart vast voor de heropeningen van de winkels volgende week en de winkelzondagen die in verschillende steden zullen plaatsvinden vanaf volgend weekend. "Als je het doet, doe het dan met goede "crowd control". Laat de avant-première van gisteren een voorbeeld zijn van hoe het niet gaat lukken."

"Je voelt een enorme verantwoordelijkheidszin bij de winkeliers", zegt Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) daarover. "Spreid alstublieft je aankopen en keer terug naar huis als het te druk is. De beste wijze om ervoor te zorgen dat de winkels terug dicht moeten, is er nu massaal tegelijk op af komen."

Bekijk hieronder de reactie van Crevits:

Videospeler inladen...

Meest gelezen