BELGA/WAEM

Recordaantal enkelbanden uitgedeeld tijdens coronacrisis: "Mag geen gevoel van straffeloosheid creëren"

Sinds de coronacrisis zit een recordaantal gedetineerden in ons land hun straf thuis uit met een enkelband. Dat schrijft De Zondag. In de periode tussen maart en november zijn in Vlaanderen 25 procent meer enkelbanden uitgedeeld. Bij mensen die nog wachten op hun proces en in voorlopige hechtenis zitten, kreeg 45 procent meer een enkelband. Vlaamse minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) vindt dit geen goede evolutie. "Enkelbanden moeten een uitzondering blijven, het is een gunst. Het mag geen gevoel van straffeloosheid creëren", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Door de overbevolking in de gevangenissen wordt er vaker voor gekozen om mensen een enkelband te geven, om coronabesmettingen tegen te gaan. "Enkelbanden dienen echt niet om gevangenissen leeg te maken", zegt Demir. "Vlaanderen pleit ervoor om zeker in geval van voorlopige hechtenis eerst en vooral een coronatest te doen en op basis daarvan te beslissen. Maar dat gebeurt nu niet."

Rekening is voor Vlaanderen

De toename van het aantal mensen dat een enkelband krijgt, heeft een financiële kost. "De rekening wordt doorgestuurd naar Vlaanderen. Wij krijgen een dotatie om mensen onder elektronisch toezicht op te volgen, maar dat is niet evenredig met die sterke stijging. De justitie-assistenten en de mensen die het Vlaams elektronisch toezicht bewaken, moeten ook wel kunnen volgen."

Beluister hier het volledige gesprek met Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

Tienerpooiers en intrafamiliaal geweld

Het zijn de rechtbanken die beslissen wie een enkelband krijgt. "Een Vlaamse minister van Justitie kan weinig doen, federaal kan er een politiek signaal gegeven worden." Daarom zit Demir volgende week samen met haar federale collega Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

"Ik vind dat je in geval van zedenmisdrijven, tienerpooiers en intrafamiliaal geweld geen enkelband mag geven", zegt ze. "In geval van intrafamiliaal geweld: je zet de dader gewoon terug thuis bij het slachtoffer om zijn straf uit te zitten. Ook bij tienerpooiers: wij weten dat er bepaalde tienerpooiers thuis zitten met een enkelband, gsm binnen bereik en opnieuw slachtoffers maken."

Het is niet zo dat Demir tegen het gebruik van een enkelband is. "In geval van strafeinde moet het bijvoorbeeld wel kunnen. Als iemand bijna vrijkomt uit de gevangenis, kan die onder elektronisch toezicht geplaatst worden, zodat die persoon zich kan reïntegreren in de maatschappij en kan gaan werken."

Meest gelezen