AFP or licensors

Trump verliest nu ook beroep tegen uitslag in Pennsylvania, Soenens: "Over 52 dagen moet hij plaats maken voor Biden"

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft vandaag een klacht van het kamp van president Donald Trump afgewezen. Het hof ging niet in op de vraag om 2,6 miljoen briefstemmen te annuleren. Trump heeft nu al meer dan dertig juridische nederlagen geleden, in het hele land. Alle procedures om Joe Biden de overwinning te ontzeggen zijn op niets uitgedraaid. 

In de staat Pennsylvania won Joe Biden met een verschil van 81.000 stemmen. De Republikeinen eisten of de annulering van de 2,6 miljoen briefstemmen, of zelfs de annulering van de hele stembusgang. Het Hooggerechtshof van Pennsylvania wees beide eisen af. Het noemde de vraag om de gehele verkiezingen te annuleren zelfs "verbazingwekkend".

De juridische middelen van Trump tegen de uitslag zijn bijna volledig uitgeput 

VRT-journalist Björn Soenens in de Verenigde Staten

Alle rechters in het Hooggerechtshof van Pennsylvania hebben de klachten verworpen, en hebben ook nog eens verboden soortgelijke klachten nog voor het gerecht te brengen. 

Volgens VRT-correspondent Björn Soenens in New York zijn de juridische middelen van Donald Trump tegen de verkiezingsuitslag zo'n vier weken na de verkiezingen nu bijna volledig uitgeput. "Ze hebben nagenoeg nergens toe geleid" zegt Björn Soenens "het staat nu wel vast dat Donald Trump over 52 dagen het Witte Huis moet verlaten, om plaats te maken voor Joe Biden". 

Pennsylvania heeft ruim een jaar geleden een nieuwe kieswet ingevoerd, die stemmen per brief mogelijk maakt. Die wet werd goedgekeurd door het parlement van de staat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben. De rechters vonden het, ruim een jaar na de goedkeuring, ook te laat om er nog een klacht tegen in te dienen. 

Het volstaat niet om verkiezingen oneerlijk te noemen, er moet ook bewijs zijn

rechter Stephanos Bibas, hof van beroep

Vrijdag verwierp een federaal hof van beroep dat gevestigd is in Pennsylvania al een klacht van de campagne van Trump. Dat ging over discriminatie van de Trump-kiezers. Het hof oordeelde dat het niet volstaat om een verkiezing oneerlijk te noemen om ze ook oneerlijk te maken. Er moeten specifieke beschuldigingen zijn, en bewijzen. Die zijn er niet, schreef rechter Stephanos Bibas, die trouwens door de Trump-administratie is benoemd. Alle drie de rechters, ook de twee die destijds door Bush benoemd waren, waren unaniem. 

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Over het hele land heeft het team van Trump intussen meer dan dertig keer bot gevangen bij juridische procedures tegen de verkiezingsuitslag. De president wil niettemin zijn nederlaag niet erkennen. Wel liet hij intussen verstaan dat hij het Witte Huis zal verlaten indien de zege van Biden officieel wordt bekrachtigd. Op 14 december is het zover, dan komen de kiesmannen (en -vrouwen) bijeen. Op 20 januari 2021 legt de nieuwe president de eed af. Dat wordt dus Joe Biden. Donald Trump verlaat na één ambtstermijn het Witte Huis. 

Rudy Giuliani, de belangrijkste advocaat van de Trump-campagne
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen