Videospeler inladen...

VUB-gastprofessor Djalali kan elk moment geëxecuteerd worden, echtgenote: "Hij ziet enorm af op dit moment"

De echtgenote van de Iraans-Zweedse arts Ahmadreza Djalali heeft in "De zevende dag" gezegd dat ze voorlopig nog geen nieuws heeft van haar man. Djalali is gastdocent bij de VUB en werd in 2017 zonder eerlijk proces ter dood veroordeeld in Iran op beschuldiging van spionage. Dinsdag heeft Djalali zijn vrouw laten weten dat hij in isolatie geplaatst werd. Dat betekent dat hij elk moment geëxecuteerd kan worden. Zolang hij nog leeft, vraagt zijn vrouw dat de Europese Unie druk blijft zetten op Iran om hem vrij te laten. 

"We hebben geen informatie", zegt Vida Mehrannia in "De zevende dag". "We wachten op wat er verder gebeurt. Het is een marteling zowel voor hem als voor ons, zijn familie. Dit is tegen de mensenrechten en tegen de democratie."

Volgens Mehrannia volgt Europa de zaak nauwgezet op, maar is er meer druk nodig. "Zolang hij niet vrijgelaten wordt, gebeurt er niet genoeg", zegt ze. "Hij ziet enorm af op dit moment."

Ze denkt dat Europa, Zweden en België meer politieke en economische druk kunnen zetten. Ook een ruil met Iraniërs die in Europa gevangen zitten sluit ze niet uit. "Zijn leven hangt hiervan af. We moeten zijn leven redden. Ik weet niet wat ze precies allemaal kunnen doen, maar ze moeten alles doen wat ze kunnen om mijn echtgenoot vrij te krijgen."

Bekijk hier het gesprek met Vida Mehrannia, de vrouw van Djalali, in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Dicht bij Joe Biden en Kamala Harris

Donderdag riep VUB-rector Caroline Pauwels op tot internationale bemiddeling met Iran. Samen met Amnesty International probeert de VUB de Amerikaanse regering te bereiken en de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en vice-president Kamala Harris. 

"We zijn al heel dichtbij", zegt ze. "Wij hopen dat er geopolitiek een klein moment zou kunnen zijn, waarin het heel onverstandig zou zijn voor Iran om met de executie door te gaan, omdat ze dan hun eigen kaarten zouden verbranden. Want hoe kunnen ze dan nog een valabele gesprekspartner zijn voor Europa of voor de Verenigde Staten?" Ze hoopt ook dat de Europese Commissie zich heel sterk gaat uitspreken in de zaak. 

Bekijk hier het gesprek met VUB-rector Caroline Pauwels en N-VA-kamerlid Darya Safai (en leest voort onder de video):

Videospeler inladen...

Chantage

Het zou kunnen dat Iran via Djalali een waarschuwing stuurt naar België. In ons land is net een proces gestart tegen een Iraans koppel dat van hieruit een aanslag beraamde. Hun doelwit was een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs in 2018. De aanslag werd verijdeld. Bij het opzetten van de aanslag was ook een Iraanse diplomaat betrokken. 

Het Iraans-Belgische kamerlid Darya Safai (N-VA) sluit zeker niet uit dat de start van het proces in België en het overplaatsen van Djalali naar een isolatiecel aan elkaar gelinkt zijn. 

Eerder deze week liet Iran de Australisch-Britse academicus Kylie Moore-Gilbert vrij uit een gevangenis in Teheran, in ruil voor de vrijlating van drie Iraanse gevangenen. Volgens Safai is het heel gevaarlijk om over te gaan tot een ruil. "Je geeft dan de boodschap, chantage werkt, doe zo verder, maak nog meer Djalali's."

"Ons land is sterk genoeg om het op een andere manier te doen. Onze regering moet aan Iran zeggen dat er zeer zware gevolgen zullen zijn als ze hem executeren. Ze moet zijn onmiddellijke vrijlating eisen, aangezien hij onschuldig is."

Meest gelezen