Videospeler inladen...

Alle topfuncties in communicatieteam van verkozen president Biden zijn voor vrouwen, Trump blijft tegenspartelen

Zeven vrouwen gaan de voornaamste functies in het communicatieteam van de verkozen Amerikaanse president Joe Biden bezetten wanneer de Democraat in januari zijn intrek neemt in het Witte Huis. In de strijdstaat Wisconsin zijn de stemmen intussen herteld: Biden, die er won, krijgt er zelfs nog stemmen bij. Toch weigert uittredend president Trump nog altijd zijn nederlaag te erkennen.

Jen Psaki, een belangrijke medewerkster van het campagneteam van Biden die ook al diende tijdens de regering van president Barack Obama, wordt de nieuwe perschef van het Witte Huis. Vice-perschef wordt Karine Jean-Pierre, die voor toekomstig vicepresident Kamala Harris werkte.

Kate Bedingfield wordt dan weer communicatiedirecteur. Zij moet de bredere communicatiestrategie van Biden uitzetten. Pili Tobar wordt haar rechterhand. De woordvoerster van Kamala Harris wordt Symone Sanders. De vicepresident zal een beroep kunnen doen op Ashley Etienne als communicatiedirecteur.

Ook andere prominente functies in de communicatiedienst worden allemaal door vrouwen bezet. Een primeur, zo meldt het transitieteam. "Direct en waarheidsgetrouw communiceren met het Amerikaanse volk is één van de belangrijkste taken van een president", zei Biden in een mededeling.

Biden verzwikt enkel

Vannacht raakte ook bekend dat de 78-jarige Biden dit weekend zijn enkel heeft verzwikt toen hij met zijn hond Major aan het spelen was. Het ongelukje gebeurde in het vakantiehuis van de familie Biden in Rehoboth Beach in de staat Delaware, waar de Bidens het Thanksgiving-weekend doorbrachten. 

Bekijk hier onze correspondent Björn Soenens over team-Biden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Biden zal waarschijnlijk een aantal weken met een voetbrace moeten lopen

"Uit een overvloed aan voorzorg" heeft de toekomstige president zondag een bezoek gebracht aan een orthopedist, meldt zijn team. Bidens arts liet weten dat de aanstaande president geen breuk heeft opgelopen. Wel waren op een CT-scan haarscheurtjes te zien in het middenvoetgedeelte. Biden zal daarom waarschijnlijk een aantal weken met een voetbrace moeten lopen.

President Donald Trump heeft zijn opvolger via Twitter een spoedig herstel gewenst. "Word snel beter", reageerde hij op een filmpje waarop te zien is dat Biden na zijn behandeling in een auto stapt.

Juridische strijd zonder succes

Die vriendelijke woorden staan in schril contrast met de toon die Trump aanslaat sinds de presidentsverkiezingen van 3 november. Biden is nadien door de Amerikaanse media uitgeroepen tot winnaar. Maar Trump weigert zijn nederlaag te erkennen. 

 In een telefonisch televisie-interview op Fox Business News haalde Trump uit naar de FBI en het Amerikaanse gerecht. Volgens hem maken zij deel uit van een complot om de verkiezingen te vervalsen. Trump heeft daar nog geen enkel bewijs voor op tafel gelegd.

Het team van de uittredende president heeft ook tientallen rechtszaken aangespannen en hertellingen gevraagd, maar die leveren vooralsnog niets op. Recent nog verloor hij zijn juridische strijd in de belangrijke strijdstaat Pennsylvania. En ook de hertelling in die andere swing state Wisconsin valt nu uit in het voordeel van Biden: die krijgt er zelfs 87 stemmen bij. Niet dat Biden die nodig had, want hij had er gewonnen met ruim 20.000 stemmen verschil.

Biden legt op 20 januari de eed af als nieuwe president. Vandaag krijgt hij de eerste briefing van de veiligheidsdiensten, een nieuwe stap in het transitieproces.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen