"Besmet": documentaire op Canvas neemt je mee achter de schermen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen

Op Canvas start vanavond een vierdelige documentaire over het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. De reeks heet "Besmet". Veel mensen kennen het instituut voor zijn advies over reizen naar tropische gebieden. Maar achter de schermen wordt er ook bijzonder veel onderzoek gedaan naar allerlei ziektekiemen. "Het was een uitdaging om ons werk eens op een eenvoudige manier uit te leggen voor een breed publiek", zegt onderzoeker Johan Van Griensven op Radio 2 Antwerpen. "Normaal krijgen we alleen vragen van andere wetenschappers."

Het statige, koloniale gebouw van het Tropisch Instituut, zoals het in de volksmond wordt genoemd, kennen veel mensen wel. Het ligt vlakbij de Nationalestraat in het centrum van Antwerpen. Wie ooit een reis maakte naar een tropische regio, kwam er misschien ook al eens binnen voor advies of vaccinaties tegen tropische ziekten. Vanaf vanavond krijg je ook een blik achter de schermen op Canvas, in de vierdelige documentaire "Besmet".

Er werken zo'n 400 mensen in het Tropisch Instituut. "Dat is verdeeld over de kliniek enerzijds, waar mensen voor of na reizen komen, en anderzijds het laboratoriumgedeelte waar veel onderzoek wordt gedaan", vertelt Johan Van Griensven in "Start Je Dag" die ook te zien zal zijn in de documentaire.

Hij onderzoekt zogenoemde verwaarloosde tropische ziekten: "Het zijn voornamelijk infectieziekten die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën en parasieten", legt hij uit. "Ze komen voor in afgelegen gebieden of arme landen en internationaal werd er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Maar ze veroorzaken veel leed en doden. Ze staan naast wat wij de "big three" noemen: HIV, TBC en malaria, waar al heel veel aandacht voor was. Het meeste werk doe ik ook in Afrika met partners daar."

In september zijn we nog naar Afrika kunnen gaan om een groot COVID-project op te starten.

Johan Van Griensven - onderzoeker ITG

Dat er nu een documentaire werd gemaakt over onder andere zijn werk, was voor de onderzoeker iets heel nieuws: "Maar het was ook wel interessant, want de makers stelden heel andere vragen dan wetenschappelijke collega's. Dat was dus wel een uitdaging." En vaak moesten er dingen opnieuw gedaan worden. "Dat gebeurde eigenlijk constant. Eén shot, bijvoorbeeld iets gaan kopen op de markt, moest dan soms wel 20 keer gedaan worden. De ene keer was er wat te veel lawaai, de andere keer kwam er dan weer een auto voorbij. Maar het was zeker de moeite waard."

De uitzending van de documentaire valt nu midden in de wereldwijde corona-epidemie: "Daar zijn we toch wel met een heel aantal mensen heel hard mee bezig. Sommigen focussen op België, maar ik ben studies aan het opstarten in Afrika. In september zijn we nog naar daar kunnen gaan met zes mensen om een groot COVID-project op te starten. Een andere reis was gepland naar Ethiopië, maar die hebben we moeten uitstellen door het conflict daar." (in de regio Tigray woedt een conflict tussen de regering en het lokale regime, nvdr.) 

De documentaire "Besmet" start vanavond op Canvas om 21.20 uur. Je kan de hele reeks ook al bekijken op Vrt.nu.

Meest gelezen