Brusselse zorghelden gekroond tot Brusseleirs van't joêr, foorkramer De Corte wordt Brusseleir vè et leive

Naar jaarlijkse gewoonte maakt vzw Be.brusseleir op het einde van het jaar de Brusselaar van het Jaar bekend. In coronatijden moest die niet ver gezocht worden. De titel gaat naar de Brusselse zorghelden: alle dokters, verpleegkundigen, hulpverleners, ambulanciers, bejaardenverzorgers. En dat voor hun strijd tegen het coronavirus.

Vzw Be. brusseleir  deelt elk jaar de titels van Brusselaar van het Jaar en Brusselaar van het Leven uit.  De vzw, die  onder andere het Brusselse dialect wil promoten, wijkt daar in coronatijden niet van af. In dit bijzondere jaar werd er dus opnieuw gezocht naar Brusselaars die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de stad en haar inwoners.  

Alle hulpverleners hebben getoond dat zij de ware helden zijn van deze crisis

vzw Be.brusseleir

Ver moest de organisatie in deze coronatijden niet zoeken om een winnaar voor de titel van Brusselaar van het Jaar toe te kennen. "We willen dit jaar een hulde brengen aan alle dokters, verplegers, hulpverleners, ambulanciers, bejaardenverzorgers voor hun ongelooflijke strijd tegen het coronavirus", laat de organisatie weten. "We bezorgen de prijs symbolisch aan het UZ Brussel en het Sint Jansziekenhuis, maar willen natuurlijk àlle hulpverleners hiermee bedanken en tonen dat zij de ware helden zijn van deze crisis."

Foorkramer is 'Brusselaar voor het leven'

De titel van Brusselaar voor het Leven gaat dan weer naar foorkramer Patrick De Corte. "De Corte is een Brusselse ket en voorzitter van de Brusselse Zuidfoor, waar hij de voortrekker is van de Brusselse Foorkramers. Foorkramers of forains vormen een hechte gemeenschap die het Brussels erfgoed onder de aandacht brengen. Meer nog, het Brussels dialect is hun moeder- en voertaal", zegt vzw Be.brusseleir. 

(Lees verder onder foto)

Wij willen de Brusselse foorkramers die een zwaar jaar hebben gehad, hiermee een hart onder de riem steken

vzw Be.brusseleir

Het is opvallend dat De Corte dit jaar de titel krijgt. Doordat heel wat kermissen, waaronder de Zuidfoor, werden afgelast, stond hij dit jaar bijna nergens met zijn foorkramen, bekend voor de frietjes, oliebollen en andere lekkernijen.  Maar net daarom kende vzw Be.brusseleir hem de titel toe. "Op deze manier willen we de Brusselse foorkramers een hart onder de riem steken en hen steunen." zegt de vzw. "De kermis maakt deel uit van ieders jeugd en die Brusselse cultuur mag niet verloren gaan."  

Wat een magnifiek kerstcadeau is dit 

Patrick Decorte, foorkramer Brussel

De Corte zelf is heel blij met de titel: "Dit is een magnifiek cadeau. Ik ben een echte Brusseleir, ik ben geboren in Brussel, ik heb altijd op de kermis in Brussel gestaan. Ik ben heel fier om dit te krijgen. Dit is een vroeg kerstcadeau. Ik had dit helemaal niet verwacht. Dit is het mooiste cadeau dat een Brusselaar kan krijgen. Maar ook als erkenning voor alle Brusselse foorkramers in deze moeilijke tijden is het mooi. Er zijn geen kermissen meer, we missen onze klanten. Het gaat niet alleen om het financiële plaatje." 

Meest gelezen