Videospeler inladen...

Verschillende vulkanen roeren zich tegelijk in Indonesië: inwoners in enkele gebieden geëvacueerd 

In Indonesië houden geologen nauwlettend verschillende vulkanen in het oog, nadat de voorbije weken een verhoogde activiteit was waargenomen. Nadat eerder al duizenden mensen waren geëvacueerd voor de uitbarstende vulkaan Lewatolo, roeren ook twee andere vulkanen zich: de Semeru en de Merapi op Java.

Op Java, het dichtstbevolkte eiland van Indonesië, zijn meer dan 500 mensen geëvacueerd voor een uitbarsting van de Semeru. De bijna 3.700 meter hoge vulkaan in het Nationaal Park Bromo-Tengger-Semeru is de hoogste berg van Java, en hij is vaak actief.

Sinds vanochtend stoot de vulkaan gloeiend hete gassen en vulkanische as de lucht. Dorpen aan de voet van de vulkaan hebben al een laag as over zich heen gekregen. Inwoners vluchtten in paniek weg. Het alarmniveau voor de Semeru is momenteel nog niet verhoogd. Het stond sinds mei al op het op drie na hoogste niveau.  

(lees door onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Elders op Java, in de buurt van de wispelturige vulkaan Merapi, zijn vorige maand al 1.800 mensen geëvacueerd nadat geologen een verhoogde activiteit van de vulkaan hadden waargenomen. Inwoners en toeristen moeten vijf kilometer uit de buurt van de krater blijven. Ook de vulkaan Sinabung in het noorden van Sumatra vertoont sinds augustus een verhoogde activiteit.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De voorbije dagen werden al meer dan 4.000 inwoners van het eiland Lembata geëvacueerd voor de rook en as die de vulkaan Lewatolo al drie dagen lang uitspuwt. Zondag spuwde de Lewatolo as tot vier kilometer de lucht in. Het centrum voor vulkanologie en geologische gevarenbeperking verhoogde het alarmniveau naar het op een na hoogste peil. Een zone van 4 kilometer rond de krater van de Lewatolo is verboden terrein verklaard.

De vulkaan op Lembata, een eiland bijna 1.000 kilometer ten oosten van Java, is ruim 1.400 meter hoog. De laatste grote uitbarsting was in 2017.

(lees door onder de foto

AFP or licensors

Er zijn voorlopig geen slachtoffers gevallen, maar mensen krijgen de raad mond, neus en ogen zoveel mogelijk te bedekken voor de schadelijke vulkanische as en mogelijke gaswolken. 

Dat verschillende vulkanen relatief gelijktijdig een verhoogde activiteit laten zien, is niet zo verwonderlijk, duiden geologen in Indonesië. De vulkanen in kwestie liggen allemaal in de zogenoemde Soenda-eilanden, waarvan Sumatra, Java, Bali, Oost-Nusa Tenggara (waarvan Lembata deel uitmaakt) en West-Nusa Tenggara deel van uitmaken.

Indonesië telt meer dan 120 actieve vulkanen. De eilandenstaat ligt in de zogenoemde "Ring of Fire", een gebied rondom de Stille Oceaan waar verschillende tektonische aardplaten elkaar raken. Er komen dus veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor.

Bekijk hieronder beelden van de uitbarstende Lewatolo: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen