Een gezin van Ethiopische vluchtelingen in een kamp over de grens met Soedan.
AFP or licensors

Ethiopische premier Abiy: "Geen doden bij verovering van Mekelle", TPLF kondigt herovering keizersstad Axum aan

Volgens de Ethiopische premier Abiy Ahmed zijn er bij de verovering van Mekelle, de hoofdstad van de provincie Tigray, geen burgerdoden gevallen. Zijn vijanden van het Tigrese front TPLF zeggen dan weer dat ze de oude keizerlijke hoofdstad Axum heroverd hebben op het leger van Abiy Ahmed.

"Ons leger is gedisciplineerd en zetgevierend", zo kondigde de Ethiopische premier Abiy Ahmed wat hij de overwinning noemt na drie weken vechten in de provincie Tigray. Volgens premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2019 Abiy Ahmed is er bij de inname van Mekelle, de hoofdstad van Tigray, dit weekend niet een burgerdode gevallen en is de stad ook niet beschadigd. 

Dat lijkt vreemd en is ook niet te controleren, maar wel lijkt de vijand van Abiy Ahmed, het Tigrese Volksbevrijdingsfront TPLF, de stad zonder veel gevechten verlaten te hebben. Het TPLF lijkt de inval van het Ethiopische leger niet te willen bevechten in de grote steden, maar via een uitputtingsslag en guerillaoorlog op het platteland en in het berggebied, iets wat het front met succes deed tussen 1975 en 1991 toen het de communistische dictatuur in Ethiopië bestreed.

Debretsion Gebremichael, de leider van het TPLF, zegt alleszins dat de oorlog nog lang niet gedaan is en dat hij de strijd leidt nabij Mekelle. Ook zou het TPLF de oude keizerlijke hoofdstad Axum in het noorden van de provincie heroverd hebben op het Ethiopische leger en zou een Ethiopisch gevechtsvliegtuig zijn neergeschoten. 

Ook zou het TPLF ten noorden van Mekelle soldaten uit buurland Eritrea gevangen genomen hebben. Als dat klopt, zou dat bewijzen dat Eritrea inderdaad samen met het Ethiopische leger strijd voert tegen Tigray en dat tot diep over de grens. Zeker is dat het TPLF dit weekend opnieuw raketten heeft afgevuurd op de luchthaven van Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Dat is bevestigd door Amerikaanse diplomaten in die stad.

"Stop deze waanzin"

Bevesting van al die verklaringen zijn er niet, want Tigray is zo goed als volledig van de buitenwereld afgesloten. Premier Abiy heeft er belang bij om de schade aan zijn internationaal prestige als Nobelprijswinnaar te beperken en spreekt over een "snelle overwinning". (Lees verder onder de foto).

Het imago van Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed is erg geschaad door de oorlog.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het TPLF is niet van plan om toe te geven. "We zijn zeker dat we gaan winnen", aldus TPLF-leider Gebremichael, die de Ethiopische premier opriep om de "waanzin te stoppen". Volgens hem voeren de Ethiopische troepen -ondersteund door milities uit de naburige provincie Amhara- een "volkerenmoord uit tegen Tigray". Of dat klopt, is niet duidelijk, maar wel zijn de relaties tussen Tigray en Amhara zeker niet allerbest. Ook zouden veel burgerslachtoffers zijn gevallen luchtbombardementen en artilleriebeschietingen door het Ethiopische leger. 

Het Internationale Rode Kruis zegt dat de ziekenhuizen in Tigray zonder voedsel of voorraden komen te zitten en kan door de blokkade geen hulp naar de provincie sturen. Onderhandelingen tussen Ethiopië en de Verenigde Naties over een humanitaire corridor naar Tigray zijn tot nu toe op niets uitgelopen. 

Intussen zijn er al bijna 45.000 mensen uit Tigray naar buurland Soedan gevlucht. Ook zij hebben hulp nodig. De VN is ook bezorgd over 96.000 vluchtelingen uit Eritrea die al jaren in kampen in Tigray worden opgevangen en nu tussen hamer en aambeeld terecht dreigen te komen.

Meest gelezen