Ford bouwt afgedankt waterreservoir om tot verblijf voor vleermuizen: "Goedkoper dan afbreken en nog nuttig ook"

Het waterreservoir naast de testbaan in Lommel werd niet meer gebruikt. In plaats van het gebouw af te breken, werd het leeg gemaakt en aangepast voor de vleermuizen die rond de testbaan leven. 

De Proving Ground, de testbaan van Ford, ligt in Kattenbos, een heel rustige uithoek van Lommel. Dag en nacht worden er auto's getest maar omdat de testbaan 100 km lang is, is het er toch heel rustig. En vleermuizen voelen er zich thuis. "Ik heb hier al dikwijls grootoorvleermuizen zien rondvliegen", vertelt milieucoördinator Christophe Peeters. "In de zomer overnachten ze hier in de bomen of in een hangar even verderop. Vorig jaar hebben we hier de befaamde natte strook op baan 3 afgebroken. Die werd gebruikt om auto's te testen bij watergladheid. Maar dat gebeurt nu op een andere plek, dus ook het reservoir met het water mocht weg. Maar ik had toen net een artikel gelezen over vleermuizen en over het gebrek aan goede overwinteringsplaatsen. Zo is het idee gegroeid om het reservoir aan te passen voor vleermuizen en heb ik raad gevraagd aan Natuurpunt."

Voor een appel en een ei

In de deur van het reservoir werd een smalle sleuf gemaakt zodat de dieren gemakkelijk in en uit kunnen vliegen. "We hebben ook een aarden talud bovenop het reservoir gelegd, zodat de temperatuur binnen altijd tussen de 2 à 10 graden schommelt. Aan de muren hebben we enkele snelbouwstenen gehangen. Daar zitten kleine holtes in waar de vleermuizen in kunnen schuilen." Het zijn allemaal simpele en goedkope maatregelen. "Het reservoir uitgraven en alle beton afvoeren, was veel duurder geweest. En nu is het oude reservoir nog nuttig ook!" (lees verder onder de foto)

In de buurt van het reservoir liggen nog enkele stapels boomstammen. "Aan de hand van die stapels kunnen de vleermuizen zich gemakkelijker oriënteren." En ook aan voedsel is er geen gebrek, gaat Christophe verder. "Hier vlakbij ligt een vijver en daar zijn veel insecten te vinden. En heel belangrijk, 's nachts is het hier balkdonker."

Bosbeheerplan

Omdat de testbaan groter dan is dan 5 hectare, moet Ford maatregelen nemen om het groene karakter van het domein te bewaren. "We hebben een bosbeheerplan en doen aan bermbeheer. Want de testbaan is 100 km lang, dat betekent dat we 200 km aan bermen hebben. We maaien die nu al enkele jaren laat op het seizoen en voeren alle maaisel af. Daardoor blijft de grond arm. En we merken dat er nu weer heide groeit en veel minder hoog onkruid. Daardoor is de weg ook beter zichtbaar, dus het is nog veiliger ook."

Meest gelezen