AFP or Licensors

Franse regering past omstreden wetsontwerp aan na fel protest: "Nieuwe versie van de veiligheidswet"

De omstreden nieuwe Franse veiligheidswet waartegen afgelopen weekend nog fel werd geprotesteerd, zal worden aangepast. "De meerderheidspartijen zullen het omstreden wetsartikel compleet herschrijven en een nieuwe versie voorleggen aan het parlement", zegt fractieleider Christophe Castaner van de LREM-partij van president Emmanuel Macron. 

De nieuwe wet maakt het verspreiden van filmpjes van politieoptredens strafbaar, tenzij het gezicht van de agenten onherkenbaar wordt gemaakt. Volgens de regering is de wet bedoeld om de politie beter te beschermen, want agenten waren de jongste tijd meer dan eens het doelwit van bedreigingen en geweld.

Maar tegenstanders zeggen dat de wet de persvrijheid onder druk zet. Ze vrezen dat geweld door de politie niet snel meer aan het licht zal komen, en dat daders van politiegeweld er makkelijker mee weg zullen komen.

Protest

Sinds de wet tien dagen geleden in een gespannen klimaat werd goedgekeurd door het Franse parlement, komen mensen op straat om te betogen. Afgelopen weekend werd op 70 plaatsen in Frankrijk gedemonstreerd door tienduizenden betogers. In Parijs kwam het tot hevige rellen met de politie.  

De Franse regering bindt nu gedeeltelijk in: de drie meerderheidspartijen in het parlement zullen het omstreden wetsartikel helemaal herschrijven. Een nieuwe versie zal ter goedkeuring aan het parlement worden voorgelegd. Dat heeft Christophe Castaner, oud-minister van Binnenlandse Zaken en fractieleider van de partij LREM van president Emmanuel Macron, aangekondigd. 

"Het evenwicht dat we hebben betracht, is niet onverdeeld waargenomen, waarvan akte", zei Castaner. "Wij weten dat er nog twijfels bestaan", zei Castaner nog. Hij zei die twijfel te willen wegnemen om te vermijden dat het onbegrip nog toeneemt.

Tegenstanders van de wet vinden het herschrijven onvoldoende. Zij willen dat de wet gewoon wordt ingetrokken.

Meest gelezen