Gouverneur Decaluwé wil gratis treintickets verbieden tijdens kerstvakantie

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil dat de gratis treintickets, die iedereen kon krijgen van de NMBS, verboden worden tijdens de kerstvakantie. Hij roept daartoe op, omdat het dit weekend bijzonder druk was in Brugge tijdens het lichtfestival Wintergloed. 

Zondagavond werden de lichtjes van het lichtfestival Wintergloed niet aangestoken na de grote drukte zaterdagavond. Er waren toen zeker 10.000 bezoekers en de coronamaatregelen konden niet worden gerespecteerd.  

Heel veel mensen kwamen met de trein. Gouverneur Decaluwé wil daarom dat de gratis treintickets worden verboden tijdens de kerstvakantie: "Straks gaan de winkels opnieuw open en die sluiten om 18.00 uur. Mensen kunnen daarna nog in de stad rondhangen om te kijken naar die lichtspektakels. Dat is om problemen vragen. Als er dan ook nog eens extra mensen komen met gratis treintickets, dan weet je dat je met zulke toeristische trekpleisters miserie krijgt."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de gouverneur van West-Vlaanderen vraagt om de gratis treintickets op te schorten. Ook afgelopen zomer was dat het geval, toen er enorm veel volk naar de kust kwam. "Ik hoop dat ik niet opnieuw zal moeten dreigen om de treinstations te sluiten, zoals tijdens de zomer", zegt de gouverneur. "We krijgen geen reactie van de overheid. Ze moeten ons wel toelaten om alles goed te organiseren en niet in het wilde weg zoals nu gebeurt."

Hij vraagt de overheid ook om een juiste definitie te geven van wat een evenement precies is. Volgens de minister van Binnenlande Zaken is Wintergloed zelfs geen evenement. Niet te begrijpen zegt Decaluwé: "Ik was zelfs niet op de hoogte van het evenement Wintergloed. Ik heb het in de krant moeten lezen. Dat kan toch niet."

Morgenavond is er opnieuw een vergadering met alle gouverneurs en met het crisiscentrum. De gouverneur hoopt daar antwoorden te krijgen op zijn vragen. 

Meest gelezen