Videospeler inladen...

Groot deel van Fraser Island -het grootste zandeiland ter wereld- verwoest door bosbranden

Australische brandweerlieden proberen controle te krijgen over grote branden die al 40 procent van de bossen op Fraser Island teisteren. K’gari -zoals de Aboriginals het eiland noemen- is het grootste zandeiland ter wereld en bestaat grotendeels uit bossen. Het is een toeristische trekpleister en is geclassificeerd als Unesco-werelderfgoed. De situatie op het eiland kan nog verslechteren omdat er opnieuw een hittegolf aan zit te komen.

De branden braken zes weken geleden uit op Fraser Island. Vandaag worden temperaturen tot 34 graden verwacht, waardoor de brandweer vreest dat de branden nog zullen uitbreiden. "De vegetatie op Fraser Island is extreem droog, en is dus zeer brandbaar", klinkt het bij de brandweer.

De natuur op het eiland is uniek. Het is de enige plaats ter wereld waar tropisch regenwoud hoger dan 200 meter boven zeeniveau op zandduinen groeit. Er zijn naast regenwouden ook mangrovebossen, eucalyptusbossen en veel duinen. De bosbranden zijn ook slecht nieuws voor de unieke gemeenschap dingo's, wilde honden, die er leeft.

Lees verder onder de archieffoto van een dingo op het strand op Fraser Island:

Al 74.000 hectaren of 42 procent van het eiland is aangetast door bosbranden. Momenteel zijn geen huizen verwoest, maar omdat de vlammen in de richting van bevolkte delen van het eiland trekken, verbieden de autoriteiten toeristen de toegang tot het eiland.

Veel bebouwing is er trouwens niet op enkele campings en toeristenresorts na. De branden zijn moeilijk toegankelijk en worden grotendeels vanuit de lucht geblust, want op het eiland zijn geen echte verharde wegen. De meeste verplaatsingen gebeuren er over de lange zandstranden met terreinwagens. De brandweer zet er speciale terreinversies van brandweerwagens in.

Ook op andere plaatsen in de deelstaat Queensland woeden momenteel branden. Dat is ook het geval in New South Wales, de deelstaat met als hoofdstad Sydney. Daar braken al een vijftigtal bosbranden uit.

Bekijk hieronder de eerste beelden van de situatie ter plaatse: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen