Halse kapper gaat naakt uit protest tegen verplichte sluiting

Kapper Thierry Lanneer gaat op sociale media naakt met een subtiele maar toch erg naakte foto. Hij wil zo protesteren tegen het feit dat kappers nog steeds gesloten moeten blijven.

Kapper Thierry uit Halle heeft een hip kapsalon waar je ook whiskey kan proeven. Hij begrijpt niet waarom kappers gesloten moeten blijven. “Onze salons blijven gesloten terwijl de winkels deze week weer klanten ontvangen”, zucht Thierry. “De overheid werkt met twee maten en gewichten en dat kost ons stilaan handenvol geld. Ik werk alleen in mijn kapsalon en ontvang de klanten dus één per één”, vertelt hij. “De stoel en alles er rond wordt elke keer ontsmet. Alle materiaal dat kan vervangen worden, vervang ik om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Zowel de klant als ik hebben voortdurend een mondmasker aan."

Naakt uit Frankrijk

De klanten van Thierry steunen hem op Facebook. Onder de naaktfoto die hij postte worden hartverwarmende berichten geplaatst. Thierry hoopt vooral dat de subtiele naaktfoto mee de problemen van zijn sector aan de kaak stelt. “Via een collega hoorde ik van de actie”, legt hij uit. “De actie waait uit Frankrijk over. Hij vroeg me om mee te doen en eerlijk gezegd twijfelde ik omdat naakt poseren voor een foto op sociale media niet echt mijn ding is. Maar zo wil ik een signaal geven dat ik het met de beslissing van de regering echt niet eens ben.”

Risico

"Ik hoop dat men straks beseft dat de kappers niet het grote probleem zijn in deze coronacrisis. Als we echt zo een groot risico zijn voor de verspreiding van het virus dan had men ons nooit mogen laten opengaan na de eerste lockdown. De voorbije maanden was het altijd wel iets. Eerst was het overdreven om te sluiten. Dan was het plots te gevaarlijk en moesten we dicht om dan later toch verder te kunnen werken en nu lijkt het alsof we pas mogen werken wanneer alles voorbij is. Maar dat houden we natuurlijk niet vol. Ik begrijp het niet." 

De staat wil ons uitkleden maar ik doe dat liever zelf

Kapper Thierry Lanneer

De ludiek actie van Thierry kent bijval op Facebook. Maar Thierry hoopt dat de naaktfoto’s ook tot nadenken aanzetten. “Ik besef dat die foto weinig zal veranderen”, zegt hij. “We zijn al zeker tot 15 januari gesloten en de kans is klein dat de regering die beslissing terugdraait. Maar zo wordt het wel moeilijk voor ons. Ik heb het geluk dat ik eigenaar ben van dit gebouw maar ik moet wel mijn spaargeld aanspreken om de periode door te komen. Er zijn kappers die nu in het zwart werken en zo klanten afsnoepen. Na de eerste lockdown heb ik het zelf meegemaakt. " 

Thierry Lanneer is niet de enige Halse kapper die naakt gaat om zijn punt te maken. Ook Stefan Flamand van 't Kappershuis in Essenbeek poseerde in zijn blootje.

Radio 2

Meest gelezen