Huishoudhulpen voelen zich niet veilig, maar: "Ik neem het risico, anders kan ik mijn betalingen niet doen"

Veel huishoudhulpen voelen zich door corona niet veilig wanneer ze gaan poetsen. Uit een bevraging van ACV Voeding en Diensten blijkt dat 7 op de 10 dienstenchequemedewerkers bang zijn om besmet te raken tijdens het werk. Toch blijven heel wat poetshulpen aan het werk, omdat ze anders in financiële moeilijkheden komen. Poetshulp Lindsey getuigde in "De ochtend" op Radio 1: "Klanten zitten soms te hoesten en kuchen, maar beweren dat ze niet ziek zijn. Je begint te twijfelen of ze de waarheid spreken."

Lindsey is een van de vele huishoudhulpen die tijdens deze coronacrisis met een bang hart gaat werken. Uit een bevraging van ACV Voeding en Diensten bij ruim 1.500 dienstenchequemedewerkers blijkt dat 7 op de 10 bang zijn om besmet te raken met het coronavirus tijdens hun werk. Nu volop wordt ingezet op telewerken zijn heel wat klanten thuis wanneer de poetshulp langskomt.

"Ik heb daar alle begrip voor, maar nu iedereen thuis is, weet je niet meer of dat een normale situatie is", getuigt Lindsey in "De ochtend" op Radio 1. "Zijn die mensen aan het telewerken of zitten ze eigenlijk in quarantaine? Klanten zitten te hoesten en kuchen, maar beweren dat ze niet ziek zijn. Je begint dan toch te twijfelen of ze de waarheid spreken."

Beluister hier Lindseys getuigenis en het interview met Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten, in "De ochtend". Lees daarna voort.

Een op de drie klanten zou zich niet aan de veiligheidsmaatregelen houden. Klanten daarop aanspreken is ook niet gemakkelijk volgens de poetshulpen. "Als je vraagt aan een klant van 82 jaar of hij zijn mondmasker wil aandoen, krijg je meteen als antwoord "Moet dat echt? Ik krijg zo geen adem." Je kan dan voorstellen dat hij in een andere ruimte gaat zitten, maar het is heel moeilijk om mensen zoiets in hun eigen huis te vragen", vertelt Lindsey.

Het is heel moeilijk om mensen zoiets in hun eigen huis te vragen

Lindsey, poetshulp

"Ik kan mijn betalingen niet doen met een minder loontje"

Om financiële redenen zijn veel poetshulpen toch blij dat hun sector niet moet sluiten: "Wij nemen het risico", zegt Lindsey. "Ik ga liever werken dan te moeten doppen. Ik kan mijn betalingen niet doen met een minder loontje."

Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten, beaamt in "De ochtend" dat veel poetshulpen in financiële moeilijkheden zouden komen als ze niet kunnen werken: "Je zou de sector kunnen sluiten maar dat is niet evident. We hebben al een periode van tijdelijke werkloosheid achter de rug, en dat heeft invloed op de eindejaarspremies. Werknemers komen nu in een situatie dat men dat inkomen echt nodig heeft."

Huishoudhulpen hebben een redelijk laag inkomen, dus als je per week twee of drie gezinnen verliest, leidt dat tot serieus inkomensverlies

Pia Stalpaert, voorzitter ACV Voeding en Diensten

"Klanten worden gevraagd om in een andere ruimte te blijven, wanneer de huishoudhulp aan het werk is. Als dat niet mogelijk is, moeten beide partijen een mondmasker dragen en de kamer verluchten.", zegt Stalpaert. "Maar het grootste probleem is dat afdwingen bij gezinnen die de poetshulp niet goed kent, bijvoorbeeld bij een vervanging. Als een poetshulp vaststelt dat het niet veilig is bij een klant, kan hij of zij bellen naar het werk en naar huis gaan, met behoud van het loon. Huishoudhulpen hebben al een redelijk laag inkomen, dus als je per week nog twee of drie gezinnen verliest, leidt dat tot een serieus inkomensverlies."

Compensatie

Stalpaert pleit daarom voor een compensatie via de overheid: "We willen de overheid wijzen op dit probleem zodat er voor deze sector een compensatie komt.  Er zijn al veel compensaties voor bedrijven die een mindere omzet hebben, maar dat geldt ook voor de huishoudhulpen. Ze blijven werken en nemen daarvoor risico's, maar er blijft die vorm van inkomensverlies. Tijdelijke werkloosheid is ook geen oplossing,  want poetshulpen hebben meestal een klant in de voor- en in de namiddag. Als die van de namiddag wegvalt, komen ze niet aan een volledige dag en dat is vereist om een beroep te doen op tijdelijke werkloosheid. Dat is dan vier uur die niet betaald of gecompenseerd worden." 

ACV is momenteel in overleg met het kabinet van minster van Werk, Hilde Crevits, (CD&V) en voert ook gesprekken op het federale niveau om de sector tegemoet te komen. 

Meest gelezen