© VRT - Lies Willaert

Oud-leraar Nederlands Martine Tanghe: “Haar interesse voor taal was toen al zeer groot”

Frans Destoop was de leerkracht Nederlands en Duits van Martine Tanghe in haar laatste jaren op de middelbare school. Ze bracht haar hele jeugd door in Bissegem bij Kortrijk. Destoop vond haar een hele goede leerling met een enorme liefde voor taal.

Het is vandaag de laatste dag van nieuwsanker Martine Tanghe. Na 42 jaar loodst ze ons straks voor de allerlaatste keer doorheen Het Journaal. Tanghe is geboren in Bellem in Oost-Vlaanderen, maar sinds haar derde woonde ze haar hele jeugd in Bissegem bij Kortrijk. In het middelbaar studeerde ze Grieks-Latijn aan het Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk.

Martine Tanghe verklaarde al dat Frans Destoop een van de mensen was die haar de liefde voor taal bijbrachten. “Hij was een fantastische leraar. Ik heb de allerbeste herinneringen aan hem", zegt ze. Het doet Destoop deugd als hij dat hoort. “Ze was zeer bekwaam”, zegt hij. "Haar interesse voor taal was toen duidelijk zeer groot. Ze was geen tafelspringer, maar zeker ook niet timide. Ik had ook de gewoonte om elke les te starten met een stukje poëzie of proza. Dat viel in de smaak bij die leerlingen.” Destoop kon er op een hoog niveau lesgeven. “Die hele klas was knap. Allemaal goede en vlijtige jongedames.”

Nederlands onze taal

Het is niet duidelijk of Martine Tanghe een mondje West-Vlaams heeft gesproken, want op de school werd er nauwlettend toegekeken dat er Algemeen Nederlands werd gebruikt. “De leerlingen wisten dat ze geen dialect mochten spreken. Op de speelplaats stond er een zeer groot bord met daarop: Nederlands onze taal.”

Destoop herinnert zich een huiswerk van haar. “Dat was maar een gewoon huiswerkje, maar ze ging er helemaal in op. Ze besprak de Oostakkerse gedichten van Hugo Claus en schreef daar ongeveer 25 pagina’s over. Dat was buitengewoon goed en heel boeiend om lezen.”

Nieuwscoryfee

Later kwamen ze elkaar nog tegen op de VRT. Destoop had zijn carrière in het onderwijs 2 jaar onderbroken om als journalist aan de slag te kunnen. “Ik zat daar te werken en plots liep ze door het redactielokaal. Wellicht was ze de weg aan het verkennen. Ze was toen net geslaagd voor het journalistenexamen.”

Ook Destoop zal vanavond naar haar allerlaatste presentatie van Het Journaal kijken. “Uiteraard. Het zal me plezier doen. We zagen de jongste jaren elkaar niet vaak meer. Ze is niet zomaar een nieuwslezer, maar een echte journalist natuurlijk. Ze brengt alles heel rustig en beheerst en toont tegelijkertijd haar betrokkenheid. Ze heeft nooit op automatische piloot gewerkt”, besluit Destoop.

Meest gelezen