Belga

Limburgse gouverneur reageert op winkeldrukte in Nederland: "Mijn vertrouwen in de Limburger is geschaad"

Jos Lantmeeters, de gouverneur van Limburg, reageert teleurgesteld op drukke winkeltaferelen in Eindhoven en Maastricht van afgelopen weekend. Hij vreest dat dergelijke taferelen bij de heropening van de winkels morgen, de overheid opnieuw zal doen beslissen de niet-essentiële winkels te sluiten.

Het was afgelopen weekend over de koppen lopen in heel wat Nederlandse steden zoals Roermond, Maastricht en Eindhoven. De situatie in Maastricht liep dermate uit de hand, dat de burgemeester een oproep op sociale media plaatste, vooral gericht op de vele buitenlandse toeristen die de stad bezochten. 

De Limburgse gouverneur deelde bovenstaande oproep onmiddellijk, om die boodschap specifiek tot de Limburgers te richten. "Ik zag ook nog een oproep van de burgemeester van Eindhoven, die zei dat het daar ook zeer druk was en dat 60 procent van de aanwezigen Limburgers waren", vertelt hij. "Ik dacht, 't is toch niet waar, hé? Gebruik alsjeblieft je verstand en hou je aan de maatregelen. Ga enkel naar het buitenland wanneer dat echt nodig is, en hou je ook daar aan de maatregelen. Heel wat Limburgers hebben klaarblijkelijk de indruk dat ze zich in het buitenland even niets hoeven aan te trekken van de maatregelen."

Grenscontroles?

Het afgelopen weekend waren grenscontroles dan ook een fel besproken onderwerp. Premier Alexander De Croo (Open-VLD) is voorstander om iedereen te controleren die langer dan 48 uur in het buitenland vertoeft, maar een aantal Limburgse grensburgemeesters zien dat niet zitten. "Tijdverlies", klinkt het in Het Nieuwsblad. De burgemeester van Eindhoven liet al weten wél voorstander te zijn van grenscontrole. "Anders kunnen we de Belgen niet tegenhouden", klinkt het.

Volgens Lantmeeters zijn zulke controles dan weer niet realistisch. "Controles bij een verplaatsing naar het buitenland is de bevoegdheid van dat land in kwestie, dus dat kunnen wij niet beslissen. Daarnaast voert de politie hier al heel wat controles uit: in winkelstraten, bij lockdownfeestjes en nog heel wat andere dingen", benadrukt de gouverneur. "Daarbij die agenten ook nog eens inschakelen aan de grens, dat wordt heel moeilijk. We hebben in de eerste golf ook ondervonden dat het volledig sluiten van de grens dan weer zeer moeilijk is. Heel wat mensen moeten om medische redenen naar het buitenland of hebben daar familie. Toen is er in samenspraak met onze buurlanden beslist om de grenzen niet meer te sluiten."

Ik vrees dat, wanneer onze winkels morgen heropenen en we dergelijke taferelen als in het buitenland zien, de overheid de niet-essentiële winkels opnieuw zal sluiten
Jos Lantmeeters, Limburgs gouverneur

"Je geeft bij de versoepeling van de coronamaatregelen voor een stukje vertrouwen aan de burger. Mijn vertrouwen is nu een beetje geschaad. Ik ben dus ongerust voor morgen. Alle gouverneurs in ons land zijn dat", gaat Lantmeeters verder. "Ik vrees dat, wanneer onze winkels morgen heropenen en we dergelijke taferelen als in het buitenland zien, de overheid de niet-essentiële winkels opnieuw zal sluiten."

"Ik kan als gouverneur dus enkel oproepen: let op, denk na, volg de regels, anders nemen ze in Brussel andere maatregelen. Zoals Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gisteren zei: dé manier om de winkels zo snel mogelijk te sluiten, is er nu massaal naartoe gaan."

Meest gelezen