Limburgse winkelsteden klaar voor veilige heropening van alle winkels

De grote Limburgse winkelsteden bereiden zich voor op de heropening van alle winkels morgen. Ze gebruiken gelijkaardige maatregelen als na de eerste lockdown. Dat zijn vooral looplijnen in de winkelstraten en het in de gaten houden van de drukte. 

De Limburgse winkelsteden gaan elk op hun eigen manier in de gaten houden hoe druk het is in de winkelstraten. In Hasselt gebruiken ze daar camera's voor, in Sint-Truiden doen de stadswachten dat en in Genk komt er een monitoring via gsm-signalen. "Door die druktemetingen kan je de drukte op voorhand wat afremmen", legt burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) uit. "De gemeentes bereiden zich voor en doen dat meestal in goed overleg met de handelaars. Ze kijken hoe ze signalisatie en nadars kunnen plaatsen, maar ook de crowdcontrol is belangrijk. De gemeenten meten de drukte fysisch, via telsystemen of met slimme camera's en gsm-signalen. Dat is belangrijk om eventueel in te grijpen als het te druk zou worden."

"We hopen natuurlijk ook op het gezond verstand van de vele mensen die willen gaan kopen", gaat Dries verder. "Ik denk dat het belangrijk is dat we die spreiden. Gebruik alle dagen van de week om te komen winkelen en kom niet allemaal op zaterdag of zondag. Je moet als burgemeester, samen met de politie, inschatten wat je moet doen. Sluiten we straten af of moeten we de winkels vroeger sluiten, om het signaal te geven dat de mensen niet meer moeten komen omdat het al druk genoeg is? Dat zijn dingen die je op dat moment moet beslissen, en dat is niet altijd even gemakkelijk."

Wij verwachten eerder problemen als mensen cadeautjes gaan kopen en hun feestmaaltijd afhalen

Jos Pierard, schepen van Handel in Sint-Truiden

In Sint-Truiden is schepen van Handel Jos Pierard (Open VLD) vooral bezorgd voor mogelijke drukte vlak voor de feestdagen. "Wij verwachten eerder problemen als mensen cadeautjes gaan kopen en hun feestmaaltijd gaan afhalen. Op dit ogenblik zijn we met een bevraging daarrond bezig.  Morgenavond zitten de burgemeester en ikzelf samen met enkele mensen om te kijken hoe we dat in goede banen kunnen leiden."

Meest gelezen