BELGA/VIDAL

Loopbaanlessen van Martine Tanghe

Een dag nadat Martine Tanghe na 42 jaar de VRT heeft verlaten doorprikt arbeidsdeskundige Jan Denys enkele clichés over een geslaagde carrière.

Gisteren nam Martine Tanghe, sinds jaar en dag ankervrouw op de VRT, afscheid. Sommige waarnemers grijpen dit aan om ‘het verplicht met pensioen laten gaan van toptalent op een bepaalde leeftijd’ te hekelen. Hoe belangrijk dit laatste thema ook, door hierop te focussen missen we enkele interessante lessen die we uit de lange loopbaan van Martine Tanghe kunnen distilleren. Een kort overzicht. 

Je kunt heel lang blijven groeien in één zelfde functie

In heel wat loopbaanliteratuur wordt sterk ingezet op mobiliteit.  Je mag nooit te lang in éénzelfde functie blijven. Na een aantal jaar leer je nog weinig bij en dreig je vast te roesten met alle negatieve gevolgen van dien.  Dit klopt ook voor heel wat functies maar in het geval van Martine Tanghe duidelijk niet.  

Ze is gaandeweg steeds beter geworden als ankervrouw. Ook binnen één functie kun je dus lang blijven groeien.  In dit geval zelfs een hele loopbaan (42 jaar) lang. De laatste jaren was ze populairder dan ooit. Het ouder worden, meestal een nadeel, werd hier zelfs een voordeel. 

Dat komt onder andere  omdat het opwekken van vertrouwen een wezenlijke competentie van een nieuwsanker is. En met ouder worden slaag je daar steeds beter in, op voorwaarde uiteraard dat je je vak goed blijft uitoefenen. Het klopt dus niet dat het einde van een loopbaan per definitie gepaard gaat met een terugtreden (disengagement) of, nog erger, uitbollen.  Het engagement van Martine Tanghe bleef tot op de laatste dag onaangetast. 

Een loopbaanonderbreking kan deze redden

In 1983 had Martine Tanghe het gehad met de toenmalige BRT. Ze was de voortdurende persoonlijke aanvallen van eerder rechtse politici beu. Op de redactie waren er spanningen. Dat had toen kunnen escaleren. Denk bijvoorbeeld aan Daniel Buyle, politiek journalist, die eind 1987 werd ontslagen. 

Maar Martine pakte het slimmer aan en nam onbetaald verlof om met de echtgenoot en VRT-journalist Jos Van Hemelrijck een jaar al zeilend op wereldreis te gaan. Het was een droom maar ook een beetje een vlucht. Een jaartje stoom aflaten pakte uiteindelijk goed uit. Zonder die loopbaanonderbreking had het anders kunnen lopen.

Veranderen van werkgever pakt niet altijd goed uit

Velen denken dat Martine Tanghe levenslang bij de VRT en BRT heeft gewerkt maar dat klopt niet helemaal.  Begin de jaren '90 nam ze loopbaanonderbreking en verruilde ze de VRT om woordvoerster te worden van het Vlaams parlement. Een echt succes werd dat blijkbaar niet want ze keerde uiteindelijk snel terug naar het huis van vertrouwen. 

Een werknemer die terugkeert, veel betere publiciteit kun je als werkgever niet krijgen.  Het betekent ook dat het gras niet altijd groener is aan de overkant. Een overstap maken kan meevallen maar ook tegenvallen. Martine Tanghe had het geluk dat de terugkeer via de loopbaanonderbreking gegarandeerd was.  Misschien had ze zonder die garantie de stap niet eens gezet. 

Het belang van interne en kleine mobiliteit

Sommigen denken dat Martine Tanghe altijd ankervrouw is geweest.  Dat is natuurlijk haar kernfunctie maar ze heeft er intussen heel wat zaken bijgedaan. Denk aan de verkiezingsshows die ze vele keren heeft gepresenteerd. Ze presenteerde ook verschillende jaren met veel succes het discussieprogramma Volt. Dat combineerde ze trouwens met haar ankerfunctie bij het journaal. Ze kende intussen het gezegde opgestaan is plaats vergaan. 

Die interne en kleine mobiliteit (het opnemen van projecten naast een bestaande job) heeft haar wellicht ook in staat gesteld om het 42 jaar als ankervrouw vol te houden en er steeds beter in te worden. Of anders gesteld : de interne en kleine mobiliteit zorgde in deze net voor een grote continuïteit. 

Een loopbaan kun je niet voorspellen

Martine Tanghe heeft veel competenties maar zelf haar loopbaan correct voorspellen behoorde daar niet toe. In een interview met Humo in 1983 zei ze dat ze niet van plan was om nog tien jaar op de BRT te blijven en tekstjes te schrijven. Ze presenteerde toen nog maar nauwelijks vijf jaar het nieuws.  Ze had nooit kunnen voorspellen dat ze 37 jaar later nog altijd op de BRT zou werken. 

Haar ervaring in het Vlaams parlement heeft hier wellicht een grote rol gespeeld. Dat voorspellingen op jonge leeftijd later niet blijken uit te komen is nogal … voorspelbaar. Hierboven is duidelijk geworden dat sommige loopbaanbeslissingen ook anders hadden kunnen uitdraaien. Waar we wel zeker van zijn is dat Martine Tanghe met zeer veel genoegen zal terugkijken op de loopbaan. Of ze die nu echt definitief heeft afgesloten zal uiteindelijk haar beslissing zijn. Dat is het voordeel van de unieke competenties die ze de voorbije 42 jaar heeft verworven. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen