Belga

Thuisstad Kortrijk viert Lucky Lukes 75e verjaardag met een tentoonstelling

"Lucky Luke in het diepe Zuiden", zo heet de tentoonstelling. Het moet een symbolische thuiskomst zijn voor de stripheld van internationaal formaat, die volgend jaar 75 wordt. Want zijn geestelijke vader Maurice De Bevere, beter bekend als Morris, is afkomstig van Kortrijk. 

Lucky Luke is een van de allerbekendste stripfiguren. Het is dan ook goed toeven in zijn wereld. Je vindt er de Daltons, misdadigers die je als een trap van klein naar groot kan opstellen en in Kortrijk zo populair zijn dat de windturbines op het Evolispark naar hen zijn vernoemd. Er is zijn paard Jolly Jumper dat al even intelligent is als zijn berijder en een partijtje schaak niet afslaat. En natuurlijk is er Lucky Luke zelf: een eenzame cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw, maar die zich in de stripalbums niet op moorden laat betrappen. Tot de vreugde van de wereldgezondheidsorganisatie ruilde hij in 1983 zijn eeuwige sigaret in voor een grassprietje. Ook geestig in de stripalbums zijn de talrijke gastoptredens van bekendheden als Mae West, Louis de Funès of Céline Dion. 

Ontstaan in Kortrijk

De albums van Lucky Luke mogen zich dan wel afspelen in de Verenigde Staten van de 19de eeuw, Lucky Luke is wel degelijk een bedenksel van een Kortrijkzaan: Maurice De Bevere, beter bekend onder zijn artiestennaam "Morris". De Kortrijkse stripverkoper Jean-Marie Dewolf werkte mee aan de tentoonstelling en kent nog de precieze plaats waar Morris is opgegroeid: "Zijn vader had een pijpenfabriek niet ver van het Astridpark op de wijk Overleie. Dus eigenlijk is het een Kortrijkzaan waar we trots mogen op zijn hé. Hij was een wereldspeler in zijn branche." In 2001 is Maurice De Bevere overleden. De strip gaat nog door, maar wordt nu getekend door de Fransman Achdé. Onlangs kwam het album "Een cowboy tussen het katoen" uit. 

Corona

De gratis tentoonstelling zou eigenlijk een maand geleden zijn opengegaan, maar door de strengere coronamaatregelen werd alles uitgesteld. Vanaf morgen tot 3 januari is ze te bezoeken. Om dat coronaveilig te kunnen doen, moet je wel reserveren op de website van de stad Kortrijk. 

Meest gelezen