Viroloog Marc Van Ranst: "Koopzondag op de Meir? Zonder toegangscontrole loopt dit fout af"

De stad Antwerpen organiseert in december vier koopzondagen. Maar is dat slim? Viroloog Marc Van Ranst reageert op Radio 2 Antwerpen: "Je moet zo'n koopzondag op de Meir beschouwen als een evenement. Zonder controle op het aantal aanwezige shoppers loopt dit fout", zegt hij in "Start Je Dag".

In Antwerpen kan je de hele maand december op zondag gaan winkelen in het historische handelshart. Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) kunnen de Antwerpse koopzondagen in alle veiligheid doorgaan. Er zijn op de Meir twee wandelrichtingen, mondmaskers zijn verplicht net zoals de veiligheidsafstand van 1,5m. "In theorie is een koopzondag een goed idee want dan spreid je het aantal shoppers over een extra dag", zegt viroloog Marc Van Ranst in "Start Je Dag". Al raadt hij burgemeesters aan goed na te denken of de veiligheid gegarandeerd is.

Als je het aantal shoppers op de Meir niet kan controleren, loopt dit uit de hand

Marc Van Ranst

Toegangspoortjes?

Hoe zit dat volgens de viroloog op de Antwerpse Meir? "Eigenlijk moet je zo'n koopzondag beschouwen als een evenement", zegt Van Ranst. "Zonder controle op het aantal aanwezigen kunnen we nu al voorspellen dat dit uit de hand gaat lopen. Misschien kan de evenementensector helpen om een systeem van toegangscontrole uit te denken, bijvoorbeeld met nadarhekken. Je moet vermijden dat je op 101 manieren op de Meir kan geraken. Lukt dat niet, dan moet je als burgemeester zo'n koopzondag verbieden", besluit Van Ranst op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen