CLI

Vandenbroucke oogst aandacht en ergernis: "Symbool van streng beleid, maar daardoor ook de gebeten hond"

Ondanks de heropening van de winkels heerst er hier en daar wat wrevel over de nog altijd strenge corona-aanpak van deze regering. Vooral minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) krijgt kritiek na een interview in "Terzake" op vrijdag. "Hij wordt echt het symbool van het strenge beleid", analyseert onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.

Niet alleen de beslissing van het Overlegcomité om de winkels te heropenen, kreeg dit weekend aandacht. Die kwam ook te liggen op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "Die lijkt almaar meer de lijnen uit te zetten", ziet politiek journalist Ivan De Vadder. "Hij wordt echt symbool van dat strenge beleid. Mensen die dachten dat er een kleine versoepeling in zou zitten, zijn eraan voor de moeite."

Ook een uitspraak van vrijdagavond in "Terzake" draagt daartoe bij. Vandenbroucke zei daar dat "winkelen eigenlijk geen groot risico is, als dat op een gecontroleerde manier gebeurt". De winkels werden volgens hem gesloten "omdat je op een bepaald moment een schokbeslissing moet nemen". "Op een bepaald moment moet je zeggen: den blok erop."

Herbekijk hieronder het fragment uit "Terzake":

Videospeler inladen...

"Bij de MR zei oud-minister Denis Ducarme dat Vandenbroucke de sector echt wel schade heeft berokkend", legt De Vadder uit. "N-VA-voorzitter Bart De Wever liet weten dat dit kwalijk was voor de sector, maar vooral ook voor het draagvlak bij de rest van de mensen, als je op deze manier - vanuit die psychologie - naar de hele problematiek van het coronavirus kijkt."

Overigens krijgt Vandenbroucke wel steun van coalitiepartner Open VLD. Zo liet voorzitter Egbert Lachaert op Twitter fijntjes weten dat Jan Jambon in een interview met De Tijd net hetzelfde had gezegd (en die maatregel ook gewoon mee heeft goedgekeurd in het Overlegcomité"). "De boodschap die we enkele weken met het Overlegcomité wilden doen aankomen, was dat het menens was", stelde Jambon daar.

Ook Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) zei in "De ochtend" op Radio 1 dat de sluiting van de winkels "echt wel nodig was". "De besmettingen die rezen totaal de pan uit. Je moest heel drastisch ingrijpen. Elk contact was een risico op besmetting. Op dat moment hebben de regeringen heel terecht beslist dat het nodig was om elk contact te vermijden. We zien daar nu gelukkig de resultaten van. Het was dus geen absurde maatregel, wel een noodzakelijke."

Nog meer wrevel

Maar je voelt ook wrevel opborrelen over een aantal andere punten, stelt De Vadder. Zo is er de vaststelling dat er met kerst niet of nauwelijks versoepelingen op stapel staan, hoewel een rist partijen daar toch voorstander van waren, de zogenoemde 'kerstcoalitie' was dat. 

"De CD&V zat daarbij, met voorzitter Joachim Coens en met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Maar ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleitte daar de afgelopen dagen voor. En zelfs het hoofd van de Waalse regering Elio Di Rupo (PS) had opgeroepen om de avondklok met kerstavond te schrappen. Die coalitie heeft het duidelijk niet gehaald, want de maatregelen blijven even streng."

De kerstcoalitie heeft het duidelijk niet gehaald, want de maatregelen blijven even streng

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

Die strenge aanpak wordt overigens wel degelijk toegejuicht door de medische wereld, waar ze erop wijzen dat de coronacijfers nog altijd veel te hoog liggen.

Ook wat onmin heerst er over de communicatiecampagne van de federale overheid over "een ploeg van 11 miljoen Belgen". "Onder meer van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): die zei dat daar een politieke, unitaire saus over zit. En ook Coens zei vrijdag dat hij zich daar enigszins aan stoort."

Herbeluister hieronder de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Daar is de staatshervorming weer

Op de achtergrond duikt ook weer de discussie over een staatshervorming op. "Dat is al langer gaande, door dat beeld van die 8 ministers van Volksgezondheid", zegt De Vadder. "Het staat ook in het regeerakkoord om daar iets aan te doen. Onder meer de vorige minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei dat die complexiteit mensenlevens heeft gekost in de coronacrisis. En dus is de noodzaak om te vereenvoudigen, voor iedereen duidelijk."

Ook die staatshervorming is een kiem van een mogelijk conflict binnen deze Vivaldi-regering

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

Er moet dus 1 niveau komen waarop er wordt beslist, 1 regering die de leiding neemt. "En dan begint de discussie: welke regering is dat dan? Voor Jambon is het duidelijk dat het naar de gemeenschap moet gaan, naar Vlaanderen dus. In Franstalig België ligt dat moeilijker, want daar zijn de gewesten belangrijker. En er is ook een groep mensen die vindt dat alles op het Belgische niveau moet zitten."

"Dus ook die staatshervorming is een kiem van een mogelijk conflict binnen deze Vivaldi-regering, net zoals de fiscaliteit en de ethische kwesties dat zijn. Nu, voor alle duidelijkheid: op dit moment gaat alle aandacht naar corona. Op dat vlak is er wel eensgezindheid, met weliswaar die figuur van Frank Vandenbroucke, die de lijnen uitzet, maar daardoor ook de gebeten hond is geworden."

Meest gelezen