Videospeler inladen...

Welke musea gaan vandaag open en waarom hebben sommige meer tijd nodig? 

Vanaf vandaag mogen de musea in ons land weer opengaan, maar niet alle musea zullen dat ook effectief doen. Dat heeft vooral te maken met praktische zaken, zoals personeel dat ergens anders ingezet is, kwetsbare collecties die opnieuw moeten opgesteld worden of werkzaamheden in het museum. Welke musea er klaar voor zijn en welke er nog wat meer tijd nodig hebben, ontdekt u hier. 

“De musea gingen ervan uit dat ze pas op 15 december weer zouden kunnen opengaan”, zegt Patrick Allegaert van het Vlaams Museumoverleg. De lockdownmaatregelen liepen aanvankelijk tot 13 december. De musea waren dus verrast toen ze vrijdag het nieuws vernamen dat ze op 1 december weer bezoekers mochten ontvangen.

“We zijn zeer blij dat het weer kan en dat er weer plaats is voor live cultuurbeleving. Musea zijn plekken van troost en verbeelding en dat stimuleert mensen. Ik denk dat dat erg belangrijk is dat die nu weer kunnen openen”, zegt Allegaert.

Sommige stedelijke musea hebben hun personeel elders ingezet, bijvoorbeeld in de zorg.

Patrick Allegaert, Vlaams Museumoverleg.

Toch is het niet voor alle musea vanzelfsprekend om zomaar opnieuw de deuren open te gooien voor publiek. "Sommige stedelijke musea hebben hun personeel elders ingezet, bijvoorbeeld in de zorg. Andere musea hebben kwetsbare collecties die ze opgeborgen hebben en nu weer moeten uitstallen volgens de regels van de kunst", zegt Allegaert. Ook werkzaamheden kunnen niet altijd zomaar worden stopgezet. Bovendien willen de musea dat alles coronaveilig kan verlopen voor de bezoekers. 

"Er zijn al een heel aantal musea die nu kunnen openen of in de loop van de week. Er is groot enthousiasme en grote motivatie om het nu zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Coronamaatregelen

Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, gelden er strikte maatregelen. Zo kan een bezoek enkel individueel, met je gezin of met je knuffelcontact. Je moet je ticket vooraf reserveren, ook als je gratis binnen mag. Dat kan online of telefonisch. Een mondmasker dragen is verplicht en je volgt een uitgestippeld parcours. De cafés en restaurants in de musea blijven nog gesloten. De shop en de toiletten zijn wel open.  

Brussel en Vlaams-Brabant

In Brussel zijn ze er alvast klaar voor. Daar opent in Bozar zelfs een nieuwe tentoonstelling “Facing Van Eyck”. Je kunt er 20 gedigitaliseerde werken van de oude Vlaamse meester Jan Van Eyck tot in het kleinste detail bekijken. De Koninklijk Musea voor Schone Kunsten van België laten weten dat ook het Magritte Museum opent. Het Old Masters Museum en de tijdelijke tentoonstellingen volgen donderdag. De andere collecties pas later. Ook het FeliXart Museum in Drogenbos gaat weer open, vanaf donderdag.

Ook het Museum voor Natuurwetenschappen ontvangt opnieuw bezoekers, net als Autoworld in het Jubelpark, Train World in Schaarbeek, Wiels in Vorst, Villa Empain in Elsene en het AfricaMuseum in Tervuren.

Het Museum M in Leuven zal pas op 10 december openen. “Dinsdag is voor ons niet haalbaar”, zegt Hanne Gregoire. “We bereiden nog volop onze nieuwe tentoonstelling “Druk! Werk!” voor.” Die tentoonstelling bevat prenten die niet te lang mogen blootgesteld worden aan licht, vandaar dat de prenten nu nog in de vitrines moeten worden gelegd.

Ook bij andere musea met kwetsbare collecties is het daardoor onmogelijk om nu al te openen. Zo zullen de kostbare handschriften van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) pas op 8 december weer te zien zijn en gaat het Brusselse Stripmuseum pas op 10 december weer open.

Limburg

In Hasselt openen het Jenevermuseum, het Stadsmus en het Modemuseum opnieuw de deuren, net als het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Het huis voor actuele kunst, design en architectuur Z33 in Hasselt gaat woensdag weer open.

De prestigieuze tentoonstelling over de Britse modefotograaf Tim Walker in C-Mine in Genk zal pas volgende week weer te bezichtigen zijn. 

“We hadden ons er met pijn in het hart al bij neergelegd dat deze prachtige expo niet meer zou heropenen. Wat een opsteker dat het nu toch kan," aldus schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). “Uiteraard moet dat wel gebeuren op een veilige manier, en alleen op reservatie. Daarom zal de heropening pas volgende week kunnen, maar reserveren kan wel al vanaf 1 december." De expo wordt verlengt tot 21 februari 2021.

Lees hier meer over de heropening van de musea in Limburg.

West-Vlaanderen

In Kortrijk gaan Kortrijk 1302 en het museum van vlas en textiel Texture weer open. In Kortrijk 1302 is er een gloednieuwe expo te zien over de stripheld Lucky Luke. Ook in het Koersmuseum in Roeselare kun je al terecht.

De musea in Brugge en Ieper wachten nog even om te openen. Hier zijn tijdens de sluiting van de stedelijke musea heel wat personeelsleden elders ingezet, onder meer in de zorg en bij de groendienst. ”We kunnen die mensen niet van de ene op de ander dag bij die diensten wegnemen, dus gaan we de musea op verschillende momenten heropenen”, zegt de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). Pas vanaf 4 december zullen de musea geleidelijk aan weer opengaan. Eerst openen het Belfort, het Groeningemuseum en het Sint- Janshospitaal. De andere 10 musea gaan pas later weer open. Vanaf vrijdag is de expo "Memling now" in het Sint-Janshospitaal dus opnieuw te bezichtigen. 

Ook het Yper Museum en In Flanders Fields in Ieper zullen pas vanaf half december weer bezoek ontvangen. “We verwachten ook niet meteen veel volk. Wellicht zullen er pas vanaf de kerstvakantie meer bezoekers komen”, zegt schepen van Musea Dimitry Soenen (N-VA). Het In Flanders Fields museum trekt normaal gezien veel buitenlandse bezoekers, maar die zijn er nu niet.

In Oostende blijft Mu.Zee nog enkele weken dicht. Daar zijn ze volop bezig met verbouwingen en inventariseren. Vanaf 15 december zijn bezoekers weer welkom.

Lees hier meer over de heropening van de musea in West-Vlaanderen.

Antwerpen

In Mechelen opent Museum Hof van Busleyden met de nieuwe tentoonstelling “Eye to eye” met werk van de hedendaagse kunstenaar Cindy Wright. Ook in De Garage is een nieuwe expo te zien, ook met hedendaagse kunst van Sergio De Beukelaer. De tentoonstelling Het Kunstuur in de Heilige Geestkapel is ook weer te bezichtigen en wordt verlengd tot eind januari 2021.

In Antwerpen gaan de meeste musea nog niet open. Het museum voor hedendaagse kunst M HKA zal woensdag weer bezoekers ontvangen. Stedelijke musea, zoals het Rubenshuis, het MAS en het DIVA zullen pas zaterdag weer openen. 

Ook hier zijn heel veel medewerkers elders ingezet, zoals in triagecentra waar coronatesten worden afgenomen. "We willen hen daar niet zomaar weghalen", zegt Marieke van Bommel van het MAS. "Bovendien willen we ook eerst ons reserveringssysteem goed op orde hebben, zodat mensen een ticket kunnen reserveren met een tijdslot en zo op een veilige manier het museum kunnen bezoeken." Het zou al mogelijk moeten zijn om tickets te reserveren. 

Oost-Vlaanderen

In Gent gaan al heel wat musea open, zoals het MSK, het Designmuseum en het Museum Dr. Guislain. "De musea die er klaar voor zijn gaan open", zegt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD). Ook het Gravensteen zal de deuren openen. In de Sint-Pietersabdij kun je opnieuw gaan kijken naar de wielerexpo "Heeren, vertrekt!".  Andere Gentse musea openen later, zo zal het S.M.A.K. zaterdag opengaan en het STAM pas op 7 december, net als het nieuwe wetenschapsmuseum GUM en De Wereld van Kina.

Het Museum D'hondt-Dhaenens in Deurle ontvangt ook weer bezoekers en het Mudel in Deinze gaat donderdag open. Het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte) opent op 13 december opnieuw de deuren. 

Dit is slechts een beperkt overzicht. Op de website van museumpass staat opgelijst welke musea wanneer opengaan. Ook op de websites van de musea zelf kun je terecht voor meer info.


Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen