Ook jonge kinderen ervaren stress door coronacrisis, kindertherapeut geeft tips: "Belangrijk om die gevoelens te benoemen"

Ook jonge kinderen ondervinden stress tijdens deze coronacrisis, dat merken ouders en kindertherapeuten. Dat kan zich uiten in allerlei lichamelijke en emotionele klachten. Relaxatietherapeute Heidi Luypaert uit Puurs geeft daarom enkele tips voor ouders om daarmee om te gaan. "Leer je kind die gevoelens te benoemen en geef een positieve insteek aan je dagen", vertelt ze op Radio 2 Antwerpen.

Veel mensen ondervinden een mentale weerslag tijdens de coronacrisis, zo hoorden we de afgelopen maanden al enkele noodkreten van studenten. Maar ook jonge kinderen zouden stress ondervinden omwille van de pandemie, dat merken ouders en kindertherapeuten. 

Heel wat kinderen hebben er bijvoorbeeld moeite mee dat ze amper contact hebben met hun familieleden, maar ook dat ze hun hobby of sport niet meer kunnen beoefenen. Sommigen maken zich ook zorgen om familieleden die ziek worden. Die stress en spanning uit zich bij jonge kinderen op verschillende manieren. 

Lichamelijke en emotionele klachten

"Mogelijke signalen van stress zijn enerzijds vage lichamelijke klachten, zoals buikpijn, vermoeidheid en hoofdpijn. Anderzijds kunnen er ook al wat ernstigere klachten optreden, zoals hartpijn of hartsteken. Daarnaast kan je kind ook concentratieproblemen vertonen, zich vaker afzonderen of sneller emotioneel worden. Anderen kunnen dan weer snel prikkelbaar zijn of zelfs gemakkelijker ruzie maken of agressief worden", legt psychologe en relaxatietherapeute Heidi Luypaert uit Puurs uit. 

Het is belangrijk dat je kind handvaten meekrijgt om met die gevoelens te leren omgaan. Als volwassene kan je die gevoelens benoemen.

Heidi Luypaert, relaxatietherapeute "Iedereen Zent"

Met haar website "Iedereen Zent" helpt Luypaert ouders en hun kinderen te ontspannen met workshops en online trajecten. Als ouder kan je volgens haar al veel betekenen voor je kind wanneer het symptomen vertoont van stress. "Het is belangrijk dat je kind handvaten meekrijgt om met die gevoelens te leren omgaan. Ze moeten die gevoelens leren uiten in woorden. Als volwassene kan je die gevoelens benoemen, door bijvoorbeeld op te merken dat je kind het lastig heeft. Geef kinderen zeker voldoende ruimte om te ventileren." 

Focus op het positieve

Maar niet alle kinderen ervaren de coronacrisis op een negatieve manier. Anderen hebben net meer rust gevonden door de lockdownperiode. Ze genieten van meer momenten met het gezin. "Dat geeft ook aan dat het alledaagse leven vaak veel drukte en gejaagdheid meebrengt voor vele gezinnen en dus ook voor kinderen", vertelt Luypaert. "Geef dus ook zeker een positieve insteek aan je dagen, door te kijken wat er leuk was aan je dag of waarvoor je die dag dankbaar bent."

Meest gelezen